niedziela, 31 lipca 2022

Karkówka z piekarnika - pyszna!

 

karkówka z cebulą



Prosta w przygotowaniu i bardzo pyszna, miękka, soczysta karkówka! 
Miałam zamiar upiec mięso w całości, ale wymyśliłam, że je natnę i nacięcia wypełnię cebulą (mogłam dać jej więcej) i to był bardzo dobry pomysł, tak dobry, że wiem, że taka karkówka od dzisiaj będzie stałym daniem w naszym menu!



Składniki:
* ok. 1 kg karkówki
* 1 cebula - można dać więcej
* łyżeczka smalcu
* sól, pieprz, przyprawa do karkówki (mam z Darów Natury), papryka ostra


Mięso nacięłam w plastry nie do końca, tak do ok. 3/4 głębokości. Posypałam przyprawami, w nacięcia ułożyłam półplasterki cebuli. Po wierzchu sypnęłam jeszcze lekko papryką.


Karkówka z piekarnika - pyszna!


Przełożyłam do naczynia żaroodpornego, dodałam trochę smalcu i piekłam w temp. 180* C ok. 1.5 godziny. W trakcie pieczenia dwa razy polewałam wierzch wytworzonym sosem, a 15 minut przed końcem zdjęłam przykrycie.
Podałam z warzywami (ogórki małosolne własnej produkcji!) i sosem z oliwy, octu balsamicznego, czosnku i musztardy.


Karkówka z piekarnika - pyszna!

Karkówka z piekarnika - pyszna!

Karkówka z piekarnika - pyszna!

Karkówka z piekarnika - pyszna!



"Każdy myśli o zmienianiu świata, lecz nikt nie myśli o tym, by zmienić samego siebie"
Lew Tołstoj



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!