czwartek, 24 lipca 2025

Ogórki małosolne na sucho


Ogórki małosolne na sucho




Robiłam już te ogórki 2-3 lata temu, a potem zapomniałam o tym przepisie.
A w tym roku do nich wróciłam i robię na bieżąco, to szybka metoda na ogórki takie lekko małosolne. W każdym razie bardzo smaczne!
A tutaj przepis na klasyczne małosolne.


Składniki:
* 1/2 kg ogórków
* 1/2  łyżki soli kłodawskiej
* 1-2 listki laurowe
* 1/2 pęczka pokrojonego koperku 
* kilka posiekanych ząbków czosnku
* 2-3 kulki angielskiego ziela
* trochę świeżo zmielonego pieprzu



Ogórkom obcinam końcówki, wkładam do worka, wsypuję składniki, zamykam, mocno potrząsam i wkładam do lodówki. Jak nie zapomnę, to potrząsam w trakcie leżakowania w lodówce jeszcze raz czy dwa, a na następny dzień można już jeść.

Jak są już dobre do jedzenia, to przekładam je do szklanego pojemnika i tak przechowuję w lodówce. I tak myślę teraz czy w takim pojemniku ich nie robić zamiast w worku.
Pewnie wypróbuję wkrótce. Wypróbowałam i jednak worek lepszy, łatwiej nim potrząsać i upakować ogórki.


Ogórki małosolne na sucho

Ogórki małosolne na sucho

Ogórki małosolne na sucho



"Życie zaczyna się tam, gdzie kończy się strach"
Osho



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!