Robiłam już te ogórki 2-3 lata temu, a potem zapomniałam o tym przepisie.
A w tym roku do nich wróciłam i robię na bieżąco, to szybka metoda na ogórki takie lekko małosolne. W każdym razie bardzo smaczne!
A tutaj przepis na klasyczne małosolne.
Składniki:
* 1/2 kg ogórków
* 1/2 łyżki soli kłodawskiej
* 1-2 listki laurowe
* 1/2 pęczka pokrojonego koperku
* kilka posiekanych ząbków czosnku
* 2-3 kulki angielskiego ziela
* trochę świeżo zmielonego pieprzu
Ogórkom obcinam końcówki, wkładam do worka, wsypuję składniki, zamykam, mocno potrząsam i wkładam do lodówki. Jak nie zapomnę, to potrząsam w trakcie leżakowania w lodówce jeszcze raz czy dwa, a na następny dzień można już jeść.
Jak są już dobre do jedzenia, to przekładam je do szklanego pojemnika i tak przechowuję w lodówce. I tak myślę teraz czy w takim pojemniku ich nie robić zamiast w worku.
Pewnie wypróbuję wkrótce. Wypróbowałam i jednak worek lepszy, łatwiej nim potrząsać i upakować ogórki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!