wtorek, 26 lutego 2019

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami


Roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami



I jeszcze jedno danie z wykorzystaniem kurczaka. Te roladki robiłam już dawno, były one elementem poprzedniej diety mojej córki.
Od początku lutego jesteśmy obie na diecie ketogenicznej. Ja bardziej eksperymentalnie, ale liczę też na utratę paru kilogramów, które mi ciążą.

Roladki to ostatni wpis z poprzedniego stylu odżywiania, teraz będą przepisy dotyczące tej właśnie diety, póki będę ją stosować, bo znając siebie wiem, że nie potrwa to wiecznie.
W następnym poście napiszę czym to się je, a raczej co się w niej je i dlaczego.
A teraz roladki. Gwoli ścisłości, to zgadzają się one jak najbardziej z naszą nową dietą, tylko bez dodatków w postaci ziemniaków i groszku, no i mocniej okraszone tłuszczem. Tak, że widzicie, że te zmiany nie takie znów wielkie;)




Składniki na 1 porcję:
* ok. 150 g piersi z kurczaka
* kilka plastrów szynki lub polędwicy
* garść szpinaku
* kilka suszonych pomidorów
* sól, pieprz, słodka papryka
* oliwa
Pure z groszkiem:
* 2 ziemniaki
* 2 łyżki mrożonego groszku zielonego
* łyżeczka masła



Piersi kurczaka pokroiłam na płaskie kotlety, pokropiłam oliwą, posypałam przyprawami i ułożyłam na nich pocięte liście szpinaku i pomidorów.


Roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami


Zwinęłam w roladki, obłożyłam plastrami polędwicy i spięłam szpilkami.


Roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami


Żaroodporne naczynie lekko skropiłam oliwą, ułożyłam w nim roladki i piekłam w małym piekarniku
w temp. 180* C ok. 20 minut.
Pod koniec gotowania ziemniaków dorzuciłam do nich mrożony groszek, a po odcedzeniu zmiksowałam z masłem.
Wyszło fajne, szybie do przygotowania danie:)


Roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami





"Nie oczekuj, że Twoje dziecko będzie takim, jakim Ty chcesz, żeby było. Pomóż mu stać się sobą, a nie Tobą." 

Janusz Korczak



2 komentarze:

  1. Zastanawiałam się jak uzupełnić niedobór żelaza poprzez dietę. Teraz już chyba wiem! Szpinak i mięso - jestem jak najbardziej za! Danie nie wygląda na zbyt trudne i czasochłonne, więc to kolejny plus ;) Dziękuję za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, danie nie jest trudne i robi się go szybko, ale mam wątpliwości co do tego czy jest najlepszym źródłem żelaza.
      Najlepsze są podroby i mięso wołowe:)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!