środa, 23 stycznia 2019

Tajska sałatka z grejpfrutem


Tajska sałatka z grejpfrutem




To druga sałatka z kuchni tajskiej, pierwsza była z sardynkami.
W międzyczasie zrobiłam już kilka dań z tej kuchni i każde było dla mnie wielce smakowite.
Przepis z książki Darii Ładochy "W mojej tajskiej kuchni".
Nigdy nie jadłam grejpfruta w takiej kompozycji i było to dla mnie ciekawe doznanie.



Składniki na 1-2 porcje:
* 1/2 grejpfruta
* 1/2 czerwonej cebuli
* garść liści mięty
* łyżka uprażonych orzechów ziemnych utłuczonych w moździerzu
* mały ząbek czosnku drobno posiekany
Sos:
* 1/2 papryczki chili drobno posiekanej
* 1/2 łyżeczki cukru kokosowego
* 1 łyżka sosu rybnego
* 1 łyżka sosu sojowego
* sok z 1/2 limonki



Grejpfruta obrałam i oczyściłam z błon, pokroiłam na kawałki. Posypałam cebulą, czosnkiem i orzechami. Wymieszałam składniki sosu, polałam sałatkę i dodałam miętę. Chwilę odczekałam, żeby składniki się połączyły.
Zjadłam wszystko sama;)


Tajska sałatka z grejpfrutem

Tajska sałatka z grejpfrutem




"Ludzie sądzą, że w życiu najważniejsze jest osiąganie sukcesów. Tymczasem tak naprawdę liczy się droga, a cel potrzebny jest tylko po to, żeby w tę drogę wyruszyć."
Marek Kamiński



4 komentarze:

  1. Faktycznie, ciekawa kompozycja smakowa, ale chyba się skuszę, bo mi to wygląda na szalenie zdrowe danie, a ja właśnie walczę z infekcją (znowu!)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wpółczuję, coś nie działa widocznie, skoro Twoja odporność jest słaba.

      Usuń
  2. Taka inna, na pewni ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie inna, jak większość dań z tajskiej kuchni:)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!