piątek, 27 lipca 2018

Grillowany bakłażan z fetą i papryką


Grillowany bakłażan z fetą i papryką





Bakłażan  jakoś się nie może przyjąć w mojej kuchni.
Robiłam go dwa razy -  raz w formie nadziewanej, a drugi raz jako część wygrillowanego zestawu obiadowego - i w obu wersjach bardzo mi smakował. A jednak nie stał się częścią mojego menu.
Sama nie wiem dlaczego.
Dzisiaj podejście trzecie, też udane. Zobaczymy, czy to przełamie moją wstrzemięźliwość w stosunku do tego warzywa...
Przepis z jakiejś gazetki, podpatrzony u mojej mamy.



Składniki na 2 porcje:
* bakłażan
* ok. 100 g fety
* kilka plastrów marynowanej papryki
* 1-2 ząbki czosnku
* sól (nie za dużo), pieprz, tymianek świeży (ja dałam dość sporo suszonego i czosnku niedźwiedziego)
* 2 łyżki oliwy



Bakłażana pokroiłam na plastry, z tym, że nie wyszły mi najcieńsze. Posoliłam i zostawiłam na kilkanaście minut. Po tym czasie opłukałam je i osuszyłam.
Fetę pokruszyłam, a paprykę po odsączeniu z zalewy pokroiłam w małą kostkę.
Dodałam wyciśnięty czosnek, przyprawy i oliwę.


Grillowany bakłażan z fetą i papryką


Masę wymieszałam (sama w sobie była pyszna), rozłożyłam na plastrach bakłażana i przykryłam drugim plastrem.


Grillowany bakłażan z fetą i papryką


W przepisie było podane, aby spiąć je wykałaczkami i grillować, ale ja grillowałam na patelni, więc spięcie nie wchodziło w grę. Zostawiłam luzem, ale nawet się nie rozleciały przy przekładaniu na drugą stronę.
Grillowałam po kilka minut z każdej strony na patelni maźniętej oliwą.


Grillowany bakłażan z fetą i papryką


Mnie bardzo smakowało, może w końcu częściej będzie bakłażan gościł we mojej kuchni.


Grillowany bakłażan z fetą i papryką





"Przyzwyczajenia nie da się tak po prostu wyrzucić przez okno. Trzeba je stopień po stopniu spychać po schodach."
Mark Twain


2 komentarze:

  1. Witam wygląda naprawdę super. Jest to jedno z moich ulubionych dań. Ja jeszcze często dodaję troszkę miesa mielonego, ale to już kwestia gustu co do środka włożymy.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!