To miały być ciasteczka owsiane bez pieczenia, ale ja zmieniłam płatki na gryczane i zamiast ciasteczek nadałam masie formę kulek.
Przepis podejrzałam na Instagramie na koncie finezjasmaku.
Składniki na ok. 20-25 małych kulek (na dwa kęsy):
* 100 g uprażonych na suchej patelni płatków gryczanych
* 70 g masła orzechowego
* 50 g oleju kokosowego
* 2 łyżki cukru kokosowego (w przepisie był syrop daktylowy)
* średni banan
* sezam i posiekane orzechy ziemne
Wszystkie składniki dobrze połączyłam (banana ugniotłam wcześniej widelcem), nie upłynniałam oleju ani masła. Masę włożyłam na ok. 1/2 godziny do lodówki, żeby lekko stężała i można było łatwo lepić kulki. Po ulepieniu kulek z powrotem wsadziłam je do lodówki i tam już trzymałam.
Bardzo dobre!:)
"Nie ma nic prostszego niż samooszukiwanie się. Człowiek wierzy w to, co pragnie wierzyć."
Demostenes
Demostenes
Pysznie i zdrowo! Idealna przekąska, aby dodać sobie odrobinę energii!
OdpowiedzUsuńO tak! Takie kulki są do tego idealne:)
UsuńMmm...wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wszystkie kulki tego typu:)
Usuń