niedziela, 2 lipca 2017

Ciasteczka owsiane bez mąki


Ciasteczka owsiane z bananami i bakaliami




To bardziej rozbudowana wersja tych prostych ciasteczek składających się jedynie  z bananów i płatków owsianych.
Przepis wycięłam z jakiegoś (nie wiem jakiego) czasopisma. Dodatek cynamonu jest dość tutaj kluczowy:)



Składniki na ok. 10 ciastek:
* 2 duże banany
* szklanka płatków owsianych
* 1/2 szklanki soku jabłkowego
* 1/2 łyżeczki cynamonu - albo więcej, jak się bardzo lubi mocny cynamonowy akcent
* 2 garści w sumie: żurawiny, słonecznika, pestek dyni, sezamu lub czego się chce




Sok ambitnie pozyskałam z sokowirówki, wystarczyło przepuścić przez nią 2 niewielkie jabłka. Wszystkie składniki wymieszałam, masa miała być dość gęsta, a gęstość reguluje się sokiem albo płatkami.


Ciasteczka owsiane bez mąki


Nakładałam łyżką masę na papier do pieczenia i formowałam płaskie ciastka, dość spore.


Ciasteczka owsiane bez mąki


Piekłam w piekarniku w temp. 180* C ok. 25 minut.
To nie są klasyczne ciastka owsiane, nie są kruche, nie są zbyt słodkie. Dobre na II śniadanie albo na przekąskę poza domem, nie kruszą się i trzymają formę.


ciasteczka owsiane z bananem i bakaliami





"Jeden gram praktyki jest lepszy niż tony teorii."
Swami Sivananda




10 komentarzy:

  1. Uwielbiam w pracy przegryzać sobie takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis. Postaram się wypróbować jako ciastka drugośniadaniowe. Dają się przechowywać? Byłoby świetnie jeżeli mogłabym upiec raz na cały tydzień.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Da się przechować, choć nie wiem czy tydzień - kilka dni u mnie były:)

      Usuń
  3. Super ciasteczka! Uwielbiam owsiankę ogólnie, więc pewnie je też pokocham :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niewykluczone, choć różnią się trochę smakiem od owsianki;)

      Usuń
  4. Zrobilam dzisiaj ciasteczka i sa przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci smakowały i że napisałaś o tym:)

      Usuń
  5. Moje wyszły trochę twarde, ale były smaczne.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!