To bardziej rozbudowana wersja tych prostych ciasteczek składających się jedynie z bananów i płatków owsianych.
Przepis wycięłam z jakiegoś (nie wiem jakiego) czasopisma. Dodatek cynamonu jest dość tutaj kluczowy:)
Składniki na ok. 10 ciastek:
* 2 duże banany
* szklanka płatków owsianych
* 1/2 szklanki soku jabłkowego
* 1/2 łyżeczki cynamonu - albo więcej, jak się bardzo lubi mocny cynamonowy akcent
* 2 garści w sumie: żurawiny, słonecznika, pestek dyni, sezamu lub czego się chce
Sok ambitnie pozyskałam z sokowirówki, wystarczyło przepuścić przez nią 2 niewielkie jabłka. Wszystkie składniki wymieszałam, masa miała być dość gęsta, a gęstość reguluje się sokiem albo płatkami.
Nakładałam łyżką masę na papier do pieczenia i formowałam płaskie ciastka, dość spore.
Piekłam w piekarniku w temp. 180* C ok. 25 minut.
To nie są klasyczne ciastka owsiane, nie są kruche, nie są zbyt słodkie. Dobre na II śniadanie albo na przekąskę poza domem, nie kruszą się i trzymają formę.
"Jeden gram praktyki jest lepszy niż tony teorii."
Swami Sivananda
Swami Sivananda
Uwielbiam w pracy przegryzać sobie takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńTak, do pracy w sam raz:)
UsuńCiekawy przepis. Postaram się wypróbować jako ciastka drugośniadaniowe. Dają się przechowywać? Byłoby świetnie jeżeli mogłabym upiec raz na cały tydzień.
OdpowiedzUsuńDa się przechować, choć nie wiem czy tydzień - kilka dni u mnie były:)
UsuńSuper ciasteczka! Uwielbiam owsiankę ogólnie, więc pewnie je też pokocham :P
OdpowiedzUsuńNiewykluczone, choć różnią się trochę smakiem od owsianki;)
UsuńZrobilam dzisiaj ciasteczka i sa przepyszne!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci smakowały i że napisałaś o tym:)
UsuńMoje wyszły trochę twarde, ale były smaczne.
OdpowiedzUsuńJak smaczne, to najważniejsze;)
Usuń