Od kiedy w mojej kuchni zagościł wysokoobrotowy blender, odtąd namiętnie zaczęłam robić (i pić oczywiście) koktajle.
Jednak po wyzwaniu sokowym przez ok. 2 miesiące soki wyrugowały koktajle i piłam praktycznie tylko je (a raz w tygodniu robiłam sobie dzień sokowy, czyli nic poza sokami nie było w moim menu).
Wiedziałam jednak, że przyjdzie czas zmiany i tak w okolicach czerwca soki powoli zaczęły z powrotem ustępować miejsca koktajlom. Głównie ze względu na wysyp świeżych zielenin i wiosenno-letnich warzyw i owoców.
Jednak po wyzwaniu sokowym przez ok. 2 miesiące soki wyrugowały koktajle i piłam praktycznie tylko je (a raz w tygodniu robiłam sobie dzień sokowy, czyli nic poza sokami nie było w moim menu).
Wiedziałam jednak, że przyjdzie czas zmiany i tak w okolicach czerwca soki powoli zaczęły z powrotem ustępować miejsca koktajlom. Głównie ze względu na wysyp świeżych zielenin i wiosenno-letnich warzyw i owoców.
Teraz soki całkiem odstawiłam (pewnie wrócę do nich jesienią) i piję koktajle.
Wszystkie moje koktajle mają w sobie:
1. Element warzywny, z reguły jest to zielenina (jarmuż, sałata, szpinak - jarmuż i sałatę mam z własnego ogródka, miętę również i to w 3 odmianach), ale dodaję też czasem cukinię, kalarepę, marchewkę itp. Specjalnie do koktajli zakupiłam buraka w proszku.
2. Element owocowy, czyli najlepiej sezonowe owoce (przy czym banan jest dla mnie owocem sezonowym, bo jem go o każdej porze roku😁, to mój najulubieńszy owoc od zawsze).
3. Element dodatkowy, wzbogacający koktajl w wartości odżywcze i tłuszcz: siemię lniane, pyłek pszczeli, nasiona chia, sezam, nasiona babki płesznik, orzechy/migdały, masło orzechowe, płatki drożdżowe itp.
Rozcieńczalnikiem jest zwykle woda/kostki lodu, ale też mleko kokosowe lub migdałowe i sporadycznie jogurt/kefir.
Mleka przygotowuję oczywiście też w blenderze i nawet sobie zakupiłam do tego celu specjalny woreczek do odcedzania.
Na zdjęciu poniżej przecedzam świeżo zrobione mleko kokosowe, które robię teraz tak: szklankę wiórków kokosowych zalewam szklanką wrzącej wody, odstawiam na ok. 2 godziny, a potem miksuję z 2 szklankami wody i przecedzam.
Tak zrobione mleko jest bogate w smaku i gęste (choć oczywiście nie tak jak sklepowe).
Polecam ten sposób:)
1. Element warzywny, z reguły jest to zielenina (jarmuż, sałata, szpinak - jarmuż i sałatę mam z własnego ogródka, miętę również i to w 3 odmianach), ale dodaję też czasem cukinię, kalarepę, marchewkę itp. Specjalnie do koktajli zakupiłam buraka w proszku.
2. Element owocowy, czyli najlepiej sezonowe owoce (przy czym banan jest dla mnie owocem sezonowym, bo jem go o każdej porze roku😁, to mój najulubieńszy owoc od zawsze).
3. Element dodatkowy, wzbogacający koktajl w wartości odżywcze i tłuszcz: siemię lniane, pyłek pszczeli, nasiona chia, sezam, nasiona babki płesznik, orzechy/migdały, masło orzechowe, płatki drożdżowe itp.
Rozcieńczalnikiem jest zwykle woda/kostki lodu, ale też mleko kokosowe lub migdałowe i sporadycznie jogurt/kefir.
Mleka przygotowuję oczywiście też w blenderze i nawet sobie zakupiłam do tego celu specjalny woreczek do odcedzania.
Na zdjęciu poniżej przecedzam świeżo zrobione mleko kokosowe, które robię teraz tak: szklankę wiórków kokosowych zalewam szklanką wrzącej wody, odstawiam na ok. 2 godziny, a potem miksuję z 2 szklankami wody i przecedzam.
Tak zrobione mleko jest bogate w smaku i gęste (choć oczywiście nie tak jak sklepowe).
Polecam ten sposób:)
Gęstość koktajli reguluję wodą/mlekiem.
Z reguły wychodzą mi dwie porcje koktajlu, często wypijam je sama (albo raczej prawie zawsze;).
Dzięki wysokim obrotom blendera koktajle są wybitnie aksamitne, wręcz muślinowe w swojej strukturze.
No to zapraszam:
Koktajl z melonem i cukinią
Składniki:
* kawałek melona
* kawałek cukinii
* garść nerkowców
* 2 kostki lodu
Koktajl z melonem, arbuzem i malinami
Składniki:
* kawałek melona
* kawałek wypestkowanego arbuza
* garść malin
* łyżka buraka w proszku
* kilka listków mięty
* 2 kostki lodu
Koktajl z arbuzem, bananem i mlekiem kokosowym
Składniki:
* banan
* spory kawałek wypestkowanego arbuza
* kilka listków mięty
* 2-3 kostki lodu
* mleko kokosowe
Koktajl z masłem orzechowym
Składniki:
* banan
* 1/2 awokado
* 1/2 wiązki szpinaku
* 1-2 łyżki masła orzechowego (domowego)
* ok. 1 cm imbiru
* mleko kokosowe
Koktajl z grejpfrutem
Składniki:
* 1/2 wiązki szpinaku
* banan
* 1/2 grejpfruta
* 2 łyżeczki płatków drożdżowych (jem je codziennie, duża dawka wit. z grupy B i inne cenne składniki)
* kilka nerkowców
* woda
Koktajl z kalarepką
Składniki:
* 1/2 kalarepki
* truskawki
* kawałek ananasa
* brzoskwinia
* łyżeczka pyłku pszczelego
* jogurt
Koktajl z kiwi i morelami
Składniki:
* 2-3 morele
* kiwi
* sałata strzępiasta
* jarmuż
* łyżka sezamu
* kilka daktyli/miód
* mleko migdałowe
Koktajl z z awokado i miętą
Składniki:
* 2-3 liście jarmużu
* duży banan
* 1/2 awokado
* łyżka siemienia lnianego
* mięta
* mleko migdałowe
Koktajl z truskawkami i burakiem
Składniki:
* mrożony banan
* truskawki
* 1 łyżka buraka w proszku
* łyżka sezamu
* mleko kokosowe
Koktajl z morelami i burakiem
Składniki:
* banan
* 2-3 morele
* łyżka buraka w proszku
* łyżeczka pyłku pszczelego
* mleko kokosowe
Koktajl z brzoskwinią, marchewką i chia
Składniki:
* 2 brzoskwinie
* mała marchewka
* sałata masłowa
* kilka daktyli
* łyżeczka nasion chia
* woda
"Nigdy człowiek nie wyrasta na tyle ze swoich lat dziecięcych,
by nie szukał w swym otoczeniu społecznym oparcia i życzliwości"
Antoni Kępiński
Antoni Kępiński
Właśnie znów pogoda zaczęła dopisywać, to chętnie przyrządze na Niedzielny odpoczynek na balkoniku.
OdpowiedzUsuńNa niedzielny jak najbardziej, ale i na codzienny też się nadają;)
UsuńNamówię się i będę piła koktajle. Twoje wyglądają smakowicie, a do tego skład jest zaskakujący czasami. Kalarepkowy zwrócił moją uwagę. Wszystkie składniki lubię (poza pyłkiem pszczelim, co jest dziwne, bo właściwie powinnam go lubić), więc dlaczego ich nie połączyć? :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie: dlaczego ich nie połączyć?;)
UsuńDaj znać jak Ci poszło to łączenie:)
Bardzo dobre połączenie :)
UsuńTo się cieszę:)
Usuń