czwartek, 17 marca 2016

Kalafior pieczony w piekarniku


Kalafior zapiekany w piekarniku



Jakiś czas temu znalazłam przepis na pieczoną w podobny sposób brukselkę. Bardzo mi smakowała, zajadałam się nią przez dłuższy czas.
Teraz czuję, że to samo będzie z kalafiorem, choć może nie jest to najlepsza pora na kalafiora, ale już bardzo brakuje mi urozmaicenia w temacie warzyw i coraz częściej, wbrew sezonowości,  sięgam po kalafiora czy brokuły.
Przepis stąd. Odrobinę zmodyfikowałam.



Składniki na porcję:
* kilka różyczek kalafiora
* 1/2 małej cebuli
* 2 średnie ząbki czosnku
* rozmaryn
* sól, pieprz
* oliwa
* parmezan -  ja dałam cheddar drobno starty



Różyczki kalafiora umyłam i pokroiłam na płaskie elementy, część mi się przy tej czynności rozsypała, ale te małe kawałeczki potem okazały się najlepsze w smaku:)
Rozłożyłam na papierze do pieczenia, posypałam rozmarynem, solą i pieprzem, rozrzuciłam pokrojony w plasterki czosnek i cebulę pokrojoną w piórka, polałam oliwą i wymieszałam wszystko razem. 


Kalafior zapiekany w piekarniku


Piekłam ok. 30 minut w temp. 180* C, po czym na moment wyjęłam, posypałam startym serem i włożyłam jeszcze na kilka minut do piekarnika.
Zjadłam z blaszki, nawet nie przekładałam na talerz.
Pyyycha!!! 


Kalafior pieczony w piekarniku

Kalafior pieczony w piekarniku



"Nigdy nie należy rozmawiać o pieniądzach z ludźmi, którzy mają ich dużo więcej albo dużo mniej niż ty."
H. Jackson Brown



6 komentarzy:

  1. Wypróbuję! jestem pewna, że i mnie takie coś posmakuje, nawet bez sera:-)
    (takie pieczone warzywa my też zawsze z blaszki;-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubie. pieczone warzywa..kalafior jest super.. Nawet bez sera...

    OdpowiedzUsuń
  3. W ten sposób jeszcze nie próbowałam piec kalafiora, ale chyba warto :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!