wtorek, 27 stycznia 2015

Karp w panierce bez glutenu i surówka z kapusty ze śliwkami


Karp w panierce bez glutenu i surówka z kapusty ze śliwkami


Karpia jemy dwa razy w roku: raz na święta Bożego Narodzenia, a drugi raz w styczniu.
Oprócz karpia po żydowsku, którego robi moja mama, ja robię karpia tradycyjnie smażonego, czyli w panierce z mąki, jajka i bułki tartej. I o ile bułki tartej nie używam w kuchni już od dawna, o tyle do karpia ulegałam. No bo mój małżonek twierdził, że karp bez bułeczki, to nie karp.
W zeszłoroczne święta jednak się uparłam. Bułki tartej nie będzie!
Mąż uznał święta za stracone.
Do czasu. Karp bez bułkowej panierki wyszedł  bowiem świetny!

Poniżej druga odsłona karpia, czyli styczniowa. Do tego surówka z kapusty kiszonej, która to surówka zawsze jest u nas gotowa do spożycia. Kapustę kupuję na targu w sprawdzonym miejscu, a potem ją przygotowuję na różne sposoby, ostatnio z dodatkiem bakalii.



Składniki na karpia:
* filety
* mąka gryczana
* jajka
* masło klarowane
* sól, pieprz


Przyprawione filety omączam, wrzucam do miseczki z roztrzepanym jajkami, a potem na rozgrzane masło. Smażę na średnim ogniu.


Surówka:
* ok. 1/2 kg kapusty kiszonej
* marchewka
* cebula
* 1/2 selera
* jabłko
* sól, pieprz, oliwa
* kilka pokrojonych śliwek suszonych (albo żurawina lub suszone morele)


Kapustę kroję, marchewkę ścieram na małym oczkach, a jabłko i seler na dużych. Cebulę drobno siekam, a śliwki kroję na małe kawałeczki. Łączę wszystkie składniki, doprawiam, dodaję 1-2 łyżki oliwy.


Karp w panierce bez glutenu i surówka z kapusty ze śliwkami



"Jak to się dzieje, że nikt mnie nie rozumie, a wszyscy mnie uwielbiają?"
Albert Einstein


10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Bez okazji, kupujemy zawsze więcej na święta, bo to jest wtedy specjalny karp z Bieszczad przywożony, i zamrażam jednego na drugą ucztę:)

      Usuń
  2. nie spacjalnie przepadam za karpiem wole inne ryby nawet w święta ale kapusta z śliwkami bardzo mnie zaciekawiła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Surówkę z kapusty kiszonej robię bardzo podobnie, choć ze śliwkami jeszcze nie próbowałam.
    A karp (jak zresztą każda inna ryba) dla mnie tylko w wersji pieczonej - uwielbiam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo, poza dodatkiem bakalii, taka surówka to klasyka:)
      Ja na równi z tym na słodko:)

      Usuń
  4. Suróweczkę poproszę; -) a rybka jakby była pstrągiem lub dorszem pieczonym to i owszem;-) Spróbuje kotlety w takiej panierce zrobić, mężuś lubi inne wersje niż te ,,tradycyjne,, gorzej syna przekonać;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kotlety najczęściej w samym jajku, ale w takiej wersji też robiłam:)

      Usuń
  5. bardzo lubie kapuste kiszona -:) dodawalam juz sliwki do bigosu, ale do surowki nie ..wyglada bardzo apetycznie ..
    musze sprobowac .. dzieki !
    ja w wersji bezglutenowej do panierki uzywam maki z ciecierzycy ..jak dla mnie sprawdza sie super na MM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka z ciecierzycy na pewno też super jest do panierki. Przypomniałaś mi, że znów u mnie poszła w odstawkę, trzeba będzie coś zrobić z niej dobrego:)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!