piątek, 12 grudnia 2014

Racuchy z mąki z ciecierzycy z jabłkami


racuchy bezglutenowe



Racuchy robiłam po raz pierwszy w życiu dopiero w tym roku, latem. 
Wczoraj był drugi raz, tym razem z jednej mąki (a nie mieszanek, jak to zwykle praktykuję), czyli mojej ostatnio ulubionej mąki z ciecierzycy.

Robiłam już z tej mąki, jak zapewne pamiętacie, świetne naleśniki i chipsy.
Do racuchów zamiast zwykłego kefiru dodałam kefir z grzybka tybetańskiego - przepis tutaj.



Składniki na ok. 6 racuchów:
*  1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
*  1/2 szklanki kefiru (u mnie z grzybka tybetańskiego)
*  1/2 jabłka
*  jajko - osobno żółtko i białko
*  łyżeczka ksylitolu
*  1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (nie wiem czy potrzebny)
*  olej kokosowy do smażenia
*  na wierzch żurawina i orzechy włoskie, może być miód lub co kto lubi


 
Mąkę wymieszałam z żółtkiem, kefirem, proszkiem i ksylitolem, na chwilę odstawiłam, po czym dodałam starte na grubych oczkach jabłko i ubite białko. 
Delikatnie wymieszałam, rozgrzałam olej na patelni i kładłam łyżką kupki ciasta.
Najlepiej wychodzą jak są niewielkie i jeszcze się je lekko rozpłaszcza na patelni, wtedy się dobrze dopiekają i nie ma problemu z przewracaniem na drugą stronę, zwłaszcza jeśli użyjemy szerokiej i długiej łopatki. 


Racuchy bezglutenowe
Racuchy bezglutenowe
 

Dawno nie jadłam żadnych placków na śniadanie, ostatnio królowały u mnie jajka, więc ta odmiana mocno mnie usatysfakcjonowała:)

Na zdjęciach wyglądają jak placki ziemniaczane, w rzeczywistości nie są podobne do nich;) 


Racuchy bezglutenowe
Racuchy bezglutenowe
Racuchy bezglutenowe



 "Ironia życia leży w tym, że żyje się je do przodu, a rozumie do tyłu"
Soren Aabye Kierkegaard


18 komentarzy:

  1. muszę koniecznie zrobić takie placuszki na słodko z mąki z ciecierzycy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nowa dostawa maki z ciecierzycy dotarla wiec na sniadanko beda racuszki;) troche masla orzechowego jeszcze mi zostalo,mniam bedzie pysznie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jakie to masło masz, z jakich orzechów? Sama robisz?

      Usuń
    2. Sama robie z orzeszkow ziemnych bez zadnych dodatkow ,czysto orzeszkowe:)

      Usuń
    3. Ja się przymierzam już od dawna do migdałowego, ale jakoś nie mogę się zabrać.

      Usuń
  3. Bardzo lubie na slodko takie racuszki ..Robilam z soda,ale tez nie wiem czy konieczna...
    Dzieki za przypomnienie przepisu ...czekam na przepis i twoje wrazenia o grzybku !

    OdpowiedzUsuń
  4. Mieliłam różne ziarna , ale o ciecierzycy nie pomyślałam, z chęcią wypróbuję przepis, racuchy uwielbiam.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciecierzyca jest trudniejsza do zmielenia, bo twarda, ale jak masz dobry młynek do ziaren to dasz radę:)
      Pozdrawiam, zaglądnę:)

      Usuń
  5. Świetnie wygląda! :) Z pewnością wypróbuje u siebie
    Będę zaglądała z pewnością częściej tutaj. Pozdrawiam :)

    I również zapraszam na mojego bloga: http://passionatanyprice.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ehh...racuchy... smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawie u każdego, a u mnie nie, z dzieciństwa nie pamiętam, chyba nie przepadałam, albo mama/babcia rzadko robiły:)

      Usuń
  7. witam,własnie zrobilam,fajnie wyszło,jeszcze cieciezycy nie jadłam na słodko.W przepisie nie jest podane jak i kiedy dodac kefir?Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, faktycznie, dziękuję za informację, już dodaję. Ale i bez tego sobie poradziłaś:)
      Polecam Ci ciastka z ciecierzycy, są genialne!:)

      Usuń
  8. Racuszki pyszne, wlasnie zjedlismy je na deser. Dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!