Na pożegnanie lata i malin - placki/pankejki z serkiem wiejskim (z serkiem chyba nigdy w życiu nie robiłam).
Nabiału nie jadam za wiele, zimą ograniczam do minimum, natomiast w cieplejszej porze korzystam z jogurtu (greckiego), kefiru, maślanki, serka mascarpone i serów pleśniowych od czasu do czasu.
Składniki na 4 placuszki/porcję:
* 2 łyżki mąki gryczanej
* 2 łyżki mąki jaglanej
* 1-2 łyżki wody
* jajko
* ok. 100 g serka wiejskiego - 1/2 opakowania
* łyżeczka oliwy do środka + do posmarowania patelni
* syrop z agawy/miód
* maliny
Do miski wsypałam obie mąki, dodałam jajko i wodę, lekko ubiłam, dołożyłam ser i oliwę i wymieszałam.
Nakładałam łyżką masę na rozgrzaną patelnię i smażyłam z obydwu stron.
Gotowe placki polałam zmiksowanymi malinami i syropem z agawy.
Gotowe placki polałam zmiksowanymi malinami i syropem z agawy.
"Człowiek rozsądny dostosowuje się do świata. Człowiek nierozsądny usiłuje dostosować świat do siebie.
Dlatego wszelki postęp dokonuje się dzięki ludziom nierozsądnym"
George Bernard Shaw
za taki mus malinowy dałabym się dziś pokroić :)
OdpowiedzUsuńSzkoda się kroić - możesz zjeść jutro;)
UsuńAle smakowicie, te malinki <3
OdpowiedzUsuńSzkoda, że już koniec ich się zbliża i pozostaną tylko mrożone do dyspozycji. Ale tym bardziej trzeba korzystać póki są:)
UsuńWygląda bardzo apetycznie! Koniecznie musimy wypróbować ten przepis. Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńKoniecznie, póki są jeszcze maliny:)
Usuń