Przyszła mi ochota i pomyślałam, że skoro ostatnie moje owsiano-orzechowe wypieki z owocami tak mnie/nas zachwycały, to zrobię sobie podobną owsiankę. Tym bardziej, że została mi ostatnia garść orzechów (już są nowe, cudownie!!!) - za mało do ciasta, a na śniadania akurat w sam raz.
I odkryłam mleko owsiane - na razie sklepowe (ale dobry skład) - ale już się szykuję do zrobienia domowego. Pierwsze mleko, które smakuje mi w kawie - ciekawe, bo owsiane najmniej powinno się nadawać do tego celu;)
I odkryłam mleko owsiane - na razie sklepowe (ale dobry skład) - ale już się szykuję do zrobienia domowego. Pierwsze mleko, które smakuje mi w kawie - ciekawe, bo owsiane najmniej powinno się nadawać do tego celu;)
Owsianka średnio owsiana co prawda, bo dałam pół na pół płatki owsiane i żytnie, no ale jak toto nazwać inaczej...?
Składniki na porcję:
* po 3 łyżki kopiaste płatków owsianych i żytnich
* mleko owsiane
* łyżeczka miodu
* brzoskwinia
* garść orzechów włoskich
Płatki gotowałam chwilę w niewielkiej ilości wody. Brzoskwinię częściowo zmiksowałam, a orzechy posiekałam.
Ugotowane płatki wymieszałam z mlekiem owsianym, miodem i orzechami, przełożyłam do miseczki, polałam brzoskwiniowym musem i posypałam kawałkami brzoskwiń i orzechów. Miałam jeszcze sypnąć sezamu, ale zapomniałam;)
"Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczeniem"
Oscar Wilde
owsianka jak marzenie, czyli moje ukochane składniki-brzoskwinia i orzechy <3
OdpowiedzUsuńJa mam w tym roku fazę na brzoskwinie - do tej pory nie przepadałam;)
UsuńU mnie owsianka jest daniem codziennym, choć spożywam je w nieco bardziej tradycyjnej formie:) No i na zwykłym mleku, które również bardzo lubię. U nas dopiero co pojawiło się mleko kokosowe w puszkach, o którym u Ciebie czytałam już bardzo dawno temu. Wątpię, że szybko zobaczę mleko owsiane....
OdpowiedzUsuńMleko owsiane to raczej w sklepach ze zdrową żywnością, w zwykłych marketach najczęściej spotkać można sojowe i kokosowe.
UsuńU mnie jaglanka jest daniem codziennym z kolei;)
Świetne przepisy na zdrowe i smaczne dania! Z pewnością będziemy odwiedzać tego bloga częściej.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło i zapraszam:)
Usuń