Miałam zamiar zrobić takie gwiazdki.
Ale w trakcie pracy nad nimi okazało się, że masa wyszła za mokra, więc dorzuciłam dla zagęszczenia jeszcze inne składniki i ulepiłam kulki.
Nie żałuję;)
Składniki na ok. 15 małych* kulek:
* ok. 50 g sezamu
* ok. 50 g (10 szt) daktyli
* woda
* 2-3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
* 2 figi
* kulki są naprawdę bardzo malutkie, na pół kęsa
Najpierw zalałam wodą daktyle i odstawiłam na chwilę; uprażyłam sezam i wystudziłam.
Najpierw zalałam wodą daktyle i odstawiłam na chwilę; uprażyłam sezam i wystudziłam.
A potem zmiksowałam daktyle, dorzuciłam sezam i gdy okazało się, że ta masa nijak się nie da rozwałkować, bo jest za mokra, dorzuciłam drobno pokrojone figi i dosypałam zmielone orzechy. Zamiast gwiazdek czy innych płaskich wytworów ulepiłam kulki.
Wyszły pyszne!
"Wszystkie ludzkie nieszczęścia biorą się stąd, że człowiek nie potrafi usiedzieć cicho sam w pokoju."
Blaise Pascal
Świetny przepis!!!Jestem zachwycona!Podkradam kilka sztuk ;) Pozdrawiam :D
OdpowiedzUsuńBierz, bierz:)
Usuńale świetne!:D
OdpowiedzUsuńNajlepsze po schłodzeniu:)
UsuńGenialne :D Mega zdrowe i smaczne.
OdpowiedzUsuńI proste do ulepienia:)
UsuńMuszę zrobić takie sezamki!
OdpowiedzUsuńTylko nie nastawiaj się, że będą takie chrupiące jak klasyczne prasowane;)
Usuńoj musze wyprobowac :)wygladaja apetycznie
OdpowiedzUsuńDodaj do listy świątecznej;)
Usuńwyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają na wielkie, a są maleńkie, chociaż takie duże kule też można utoczyć, tylko z większej ilości składników:)
Usuńwpadam i ja na kulki -:)
OdpowiedzUsuńeh uwielbiam takie male co nieco i dobrze,ze zajrzalam beda jutro -:)
malenka zmiana tylko dla tych co na I fazie MM i pycha deserek
mozna uzyc zamiast daktyli suszone sliwki albo morelki albo kombinacji
Suszone śliwki nadadzą jeszcze inny smak, dodam następnym razem:)
Usuńteż kiedyś wpadłam na ten przepis i nie dało się zrobić takich gwiazdek czy podobnych bo waśnie za mokre wyszło ,wiec wrzuciłam trochę do placków owsianych trochę do owsianki. A te kulki wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńCzyli nie tylko ja miałam problem z rozwałkowaniem;)
UsuńWyglądają smakowicie, chyba nawet bardziej niż te gwiazdki:) Ale szczególnie podziwiam za kreatywne podejście do zaistniałego problemu!
OdpowiedzUsuńJaki tam problem, po prostu wyszło inaczej niż założyłam - jak to najczęściej w życiu bywa;)
UsuńMmmm uwielbiam! Mam ochotę też coś "skulkować":)
OdpowiedzUsuńTo do dzieła!:)
UsuńŚwietne!
OdpowiedzUsuńNie mam fig, ale bez nich pewnie też wyjdą.
Jasne, że wyjdą:)
UsuńWpadłyśmy podobny pomysł - kilka dni temu robiłam podobne:) po zjedzeniu 3 kulek już byłam zasłodzona;) a ostatnio robiłam jeszcze z migdałami...moje dziecko je uwielbia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Bo wbrew pozorom takie małe kuleczki potrafią nieźle nasycić:)
Usuńpysznie wyglądają, a sezam sam w sobie jest dobry- jak dla mnie to on wzbogaca smak każdej sałatki i zawsze go dodaję! :)
OdpowiedzUsuńKorzystam z niego często, ale do sałatek nie dodawałam. Do sosu dodajesz zmielony czy posypujesz po prostu ziarnami sałatkę?
Usuń