czwartek, 22 marca 2018

Dosy po raz drugi, czyli kolejne 3 pyszne wersje


Dosy naleśniki bezglutenowe, ze sfermentowanego ryżu i soczewicy




Dosy, czyli naleśniki ze sfermentowanego ryżu i soczewicy (albo innych strączków) tak nam z córką przypadły do gustu, że weszły na stałe do naszego menu.
Robię je regularnie, z różnymi nadzieniami.

Dzisiaj przedstawiam kilka kolejnych wersji tych naleśników:  z gotowanej na parze brukselki, z brokuła oraz wersję z pieczarkami (z tej wersji nie mam zdjęć, bo wyszły kompletnie nieostre).
Najczęściej robię dosy z soczewicy czerwonej, ale robię też z zielonej i takie są dzisiejsze moje propozycje.
Instrukcja jak zrobić dosy jest w pierwszym wpisie o dosach (link na górze), z tym, że teraz już nie blenduję osobno ryżu i soczewicy, tylko razem i dodaję zawsze jakieś przyprawy.




Składniki na 6-7 naleśników:
*  1 szklanka ryżu basmati
*  1/2 szklanki zielonej soczewicy
*  łyżeczka soli (korzystam teraz z kłodawskiej niejodowanej)
*  oregano, lubczyk, kurkuma, pieprz
*  masło klarowane lub olej kokosowy do przetarcia patelni

Nadzienie z brukselki:
*  brukselka
*  1-2 ząbki czosnku
*  łyżeczka masła klarowanego
*  sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, lubczyk, kurkuma
*  ostry ser żółty - daje z reguły cheddar

Nadzienie z brokuła:
*  brokuł
*  mała cebula
*  ząbek czosnku
*  łyżeczka masła klarowanego
*  przyprawy
*  ser oscypek
*  gęsty jogurt

Nadzienie z pieczarek:
*  pieczarki
*  cebula
*  czosnek
*  łyżeczka masła klarowanego
*  sól, pieprz, bazylia, lubczyk, majeranek



Nadzienia robię w prosty sposób, czyli w przypadku brukselki i brokuła gotuję je na parze, a potem przerzucam na patelnię, gdzie wcześniej chwilę duszę na maśle cebulę i wyciśnięty czosnek. Doprawiam i mieszam wszystko razem.
Pieczarki z kolei kroję i duszę na patelni razem z cebulą i czosnkiem.
Gotowe nadzienie rozkładam na naleśnikach, posypuję (albo nie) żółtym (najlepiej ostrym) serem, polewam (albo nie) gęstym jogurtem.
Pycha!


Dosy po raz drugi, czyli kolejne 3 pyszne wersje

Dosy czyli naleśniki bezglutenowe, ze sfermentowanej soczewicy i ryzu

Dosy po raz drugi, czyli kolejne 3 pyszne wersje

Dosy po raz drugi, czyli kolejne 3 pyszne wersje




"Człowiek odkrywa wolność, kiedy traci obawy o to, jakie robi wrażenie lub jakie ma zrobić."
Bruce Lee



2 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo ciekawie i smacznie - mam tylko problem - cieciorki, soczewicy, grochu nie mogę (soję tez niekoniecznie) - jakie inne strączki można dać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przychodzi mi na myśl tylko fasola, jest jej wiele odmian, może ją wypróbujesz?

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!