czwartek, 26 marca 2015

Błyskawiczne ciasteczka bananowe z kokosem


ciastka bananowe z kokosem


Bardzo, bardzo mi się zachciało ciasteczek.
Takich szybkich, że tylko wymieszać i włożyć na kilka minut do mojego małego piekarnika.

Gdybym miała pod ręką białka, to pewnie zrobiłam  niby-bezy. Ale akurat białek nie miałam, za to miałam zapas kokosu (kupiłam, żeby zrobić masło kokosowe, ale dotąd jakoś nie udało mi się ukręcić), więc zamiast białek dorzuciłam do banana wiórka. 
W międzyczasie zaparzyłam kawę i jak ciasteczka wyjechały z piekarnika zjadłam wszystkie popijając kawą:)



Składniki na 7 ciasteczek:
*  banan
*  3 kopiaste łyżki wiórków kokosowych
*  kopiasta łyżeczka kakao
*  garść suszonej żurawiny


Proporcje można zmienić, dać więcej kokosu albo kakao. Żurawinę dorzuciłam, bo ostatnio często z niej korzystam, ale można dać rodzynki, figi, daktyle, orzechy, co tam kto chce i lubi.


ciastka bananowe z kokosem


Banana pogniotłam widelcem i wymieszałam z pozostałymi składnikami. Kładłam łyżeczką kupki ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczałam.
Piekłam w temp. 170* C ok. 15 minut.


ciastka bananowe z kokosem


Ciasteczka nie są kruche, ale też nie gumiaste, przyjemne w smaku:)


ciastka bananowe z kokosem




"Ten, kto żeni się dla pieniędzy, ma przynajmniej rozsądny powód"
Gabriel Laub



23 komentarze:

  1. U mnie dzis batoniki owsiane i ciasteczka migdalowe;-) Twoje ciacha w weekendzik zrobie , uwielbiam kokosowe ciasteczka.Teraz jak synio podjada to wszystko znika w mig;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli masz ciągle pole do popisu:)

      Usuń
    2. Pyszne mega kokosowe, moje dzis z dodatkiem mielonych migdałów. Super na szybki deser:-)

      Usuń
  2. Ja eksperymentuję z dodatkami. Nie można wpaść w kulinarną rutynę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tyle nie można, co nie da się przy takiej ilości kombinacji;)

      Usuń
  3. fantastyczne,,bo szybkie,proste , mało składników ..nic tylko wypróbować !
    Proszę o dopisek MM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyprobowalam szybka wersje na patelni ..! zapomnialam dodac kakao , ale tez bardzo mi smakowaly.. wersje w piekarniku jeszcze zapewne tez zrobie ..zamiast zurawiny wkroilam sliwke suszona ..

      Usuń
    2. Zrobiłaś ciastka na patelni? Kreatywnie bardzo:)

      Usuń
    3. Musialam wyprobowac ! Potrzebowalam szybko do kawy popoludniowej cos slodkiego ..czy to dalej ciastka ? Hm moze placki..w kazdym razie pycha..jutro zakupy i ciastka w piekarniku...
      Dziekuje za przepis i polecam wszystkim lakomczuchom

      Usuń
    4. Basiu, to ciastka, jak najbardziej, bardziej nawet kokosanki przypominają niż moje:) Dałaś więcej kokosu, czy to efekt braku kakao raczej?

      Usuń
    5. tak dalam troche wiecej kokosu ..ale na oko -:)
      dzisiaj zrobilam calkowicie z twojego przepisu w piekarniku ..pychota ..chyba obie wersje lubie .. zapisuje na liste blyskawicznych deserow .. dzieki !

      Usuń
  4. A ze mną wczoraj córka podzieliła się równie błyskawicznym pomysłem na muffinki: płatki owsiane, jajo, jogurt naturalny, banan w kostkę. Mam takie urządzenie do muffinek, coś jak opiekacz, wypróbuję w nim oba przepisy:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie spotkałam się z urządzeniem do muffinek. Chodzi o to, żeby je robić bez użycia piekarnika? Tylko do muffinek ono jest?

      Usuń
    2. To jest takie coś jak opiekacz, czyli w środku masz wgłębienia na ciasto. Chyba na siedem sztuk. Kupiłam na przecenie jeszcze jesienią, ale wciaż nie próbowałam, zawsze mam na tyle ciasta, że piekę w piekarniku.

      Usuń
    3. Fajna opcja jak się chce tylko kilka sztuk zrobić, nie trzeba rozgrzewać piekarnika. A ten przepis to z płatkami całymi? W ogóle nie ma mąki?

      Usuń
  5. robilam juz da razy! pierwszy prawie tak jak w przepisie, zemienilam tylko zurawine na suszone sliwki i byly super!! za drugim razem zblendowalam razem z bananem troche wiorkow a reszte dodalam normalnie i te byly z daktylami!! rownie pyszne! do nastepnych dodam avocado :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, ja też myślałam o mące kokosowej zamiast wiórków, pewnie takie zrobię:)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!