Odkąd mam mini piekarnik i kokilki, odtąd ciągle odkrywam nowe możliwości z tym związane.
Do takich należą te właśnie zapiekane owoce, które u mnie goszczą od kilku dni i nie zapowiada się, że przestaną.
Za pierwszym razem miałam zapiec maliny, które mi pozostały w zamrażarce jeszcze z jesiennych zbiorów. Miałam, bo nie zapiekłam, chociaż wyciągnęłam je z zamrażarki. Ale przypomniałam sobie o nich w momencie, gdy załadowane wsadem (bez udziału malin) kokilki zapiekały się w piekarniku;)
Do takich należą te właśnie zapiekane owoce, które u mnie goszczą od kilku dni i nie zapowiada się, że przestaną.
Za pierwszym razem miałam zapiec maliny, które mi pozostały w zamrażarce jeszcze z jesiennych zbiorów. Miałam, bo nie zapiekłam, chociaż wyciągnęłam je z zamrażarki. Ale przypomniałam sobie o nich w momencie, gdy załadowane wsadem (bez udziału malin) kokilki zapiekały się w piekarniku;)
Na maliny więc przyszła kolej później.
Wersja I
Składniki na 2 kokilki:
* banan
* gruszka
* kokos
* popping jaglany (albo amarantusowy)
* posiekane migdały
* żurawina
* mandarynka
* łyżeczka masła
Owoce pokroiłam, umieściłam w posmarowanych masłem kokilkach, dodałam na wierzch jeszcze wiórka masła i zapiekałam ok. 10 min. Mandarynki dodałam do już zapieczonego deseru.
Wersja II
Składniki na 2 kokilki:
* banan
* mrożone maliny
* 4 łyżeczki płatków owsianych (muszą być certyfikowane, wtedy deser jest bezglutenowy)
* 2 łyżeczki kaszki owsianej
* łyżeczka roztopionego oleju kokosowego
* pasta tahini
* ew. miód (już do gotowego deseru)
Banana pokroiłam, ułożyłam na dnie, posypałam malinami, płatkami owsianymi i kaszką, polałam roztopionym olejem i gotową pastą tahini (jest oleista bardziej niż ta domowa). Zapiekałam 10 min.
Wersja III
Składniki na kokilkę:
* banan
* kawałek mango
* 2 łyżeczki zmielonych migdałów
* 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
* łyżeczka oleju kokosowego
* pasta tahini
Podobnie jak poprzednio owoce umieściłam w kokilce, posypałam i polałam dodatkami.
Świetne II śniadanie, albo i pierwsze, deser, podwieczorek! Będą kolejne wersje, tym bardziej, że teraz się zacznie owocowy raj dopiero:)
I jeszcze dorzucam dzisiaj tj. 18 maja jedną wersję.
Wersja IV
Składniki na kokilkę:
* banan
* kawałek mango
* 2 łyżeczki zmielonych migdałów
* 2 - 3 łyżeczki masła orzechowego
* 1/2 kiwi
Przygotowanie jak w poprzednich opisach.
"Nie mam wyjątkowych talentów. Jestem tylko namiętnie ciekawy"
Albert Einstein
jak tu pięknie!
OdpowiedzUsuńKolorowo:)
UsuńOstatnio jestem wielką fanką mango i szukam dla owocu różnych zastosowań. Dzięki za podpowiedź :)
OdpowiedzUsuńU mnie też mango od jakiegoś czasu ciągle na tapecie, nie wiedziałam, że to taki pyszny owoc:)
Usuńwygladaja wszystkie przepysznie -;) ja bardzo lubie slodkie kokilki ..3 i 4 propozycja jest MM
OdpowiedzUsuńJa do tej pory nie wiedziałam, że tak je lubię; zakup kokilek był bardzo dobrym pomysłem;)
Usuńsuper ..fajne rzeczy w nich mozna wyczarowac ..ja lubie takie owoce przykryte beza ..mniam
UsuńA bezę jak robisz? Ja używam ksylitolu, podobno bezy na nim nie wychodzą, ale nie próbowałam.
Usuńsame bevy na slodzikach sa dla mnie bee i masz racje,ze nie wychodza, bo nie sa takie chrupiace jak powinna byc beza ..ale taka beza w kokilkach tylko do pokrycia owocow jest calkiem ok nawet z xylitolem ..
UsuńTo na pewno wypróbuję jak tylko mi białka zostaną z czegoś:)
Usuńczekam tup tup
Usuńto raczej desery z zapieczona pianka ,a nie beza jak kazdy zna , ale calkiem smaczne rozwiazanie