piątek, 16 maja 2014

Owoce zapiekane w kokilkach - kilka wersji


owoce zapiekane w kokilkach





Odkąd mam mini piekarnik i kokilki, odtąd ciągle odkrywam nowe możliwości z tym związane.
Do takich należą te właśnie zapiekane owoce, które u mnie goszczą od kilku dni i nie zapowiada się, że przestaną. 


Za pierwszym razem miałam zapiec maliny, które mi pozostały w zamrażarce jeszcze z jesiennych zbiorów. Miałam, bo nie zapiekłam, chociaż wyciągnęłam je z zamrażarki. Ale przypomniałam sobie o nich w momencie, gdy załadowane wsadem (bez udziału malin) kokilki zapiekały się w piekarniku;)
Na maliny więc przyszła kolej później.


Wersja I

Składniki na 2 kokilki:
* banan
* gruszka
* kokos
* popping jaglany (albo amarantusowy)
* posiekane migdały
* żurawina
* mandarynka
* łyżeczka masła


Owoce pokroiłam, umieściłam w posmarowanych masłem kokilkach, dodałam na wierzch jeszcze wiórka masła i zapiekałam ok. 10 min. Mandarynki dodałam do już zapieczonego deseru.

owoce zapiekane w kokilkach
owoce zapiekane w kokilkach



Wersja II

Składniki na 2 kokilki:
* banan
* mrożone maliny
* 4 łyżeczki płatków owsianych (muszą być certyfikowane, wtedy deser jest bezglutenowy)
* 2 łyżeczki kaszki owsianej
* łyżeczka roztopionego oleju kokosowego
* pasta tahini
* ew. miód (już do gotowego deseru)

Banana pokroiłam, ułożyłam  na dnie, posypałam malinami, płatkami owsianymi i kaszką, polałam roztopionym olejem i gotową pastą tahini (jest oleista bardziej niż ta domowa). Zapiekałam 10 min. 


owoce zapiekane w kokilkach
owoce zapiekane w kokilkach
owoce zapiekane w kokilkach



Wersja III

Składniki na kokilkę:

* banan
* kawałek mango
* 2 łyżeczki zmielonych migdałów
* 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
* łyżeczka oleju kokosowego
* pasta tahini


Podobnie jak poprzednio owoce umieściłam w kokilce, posypałam i polałam dodatkami. 

Świetne II śniadanie, albo i pierwsze, deser, podwieczorek! Będą kolejne wersje, tym bardziej, że teraz się zacznie owocowy raj dopiero:)

owoce zapiekane w kokilkach
owoce zapiekane w kokilkach
owoce zapiekane w kokilkach


I jeszcze dorzucam dzisiaj tj. 18 maja jedną wersję.


Wersja IV

Składniki na kokilkę:
* banan
* kawałek mango
* 2 łyżeczki zmielonych migdałów
* 2 - 3 łyżeczki masła orzechowego
* 1/2 kiwi


Przygotowanie  jak w poprzednich opisach.


owoce zapiekane w kokilkach
owoce zapiekane w kokilkach




"Nie mam wyjątkowych talentów. Jestem tylko namiętnie ciekawy" 
Albert Einstein 



11 komentarzy:

  1. Ostatnio jestem wielką fanką mango i szukam dla owocu różnych zastosowań. Dzięki za podpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też mango od jakiegoś czasu ciągle na tapecie, nie wiedziałam, że to taki pyszny owoc:)

      Usuń
  2. wygladaja wszystkie przepysznie -;) ja bardzo lubie slodkie kokilki ..3 i 4 propozycja jest MM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do tej pory nie wiedziałam, że tak je lubię; zakup kokilek był bardzo dobrym pomysłem;)

      Usuń
    2. super ..fajne rzeczy w nich mozna wyczarowac ..ja lubie takie owoce przykryte beza ..mniam

      Usuń
    3. A bezę jak robisz? Ja używam ksylitolu, podobno bezy na nim nie wychodzą, ale nie próbowałam.

      Usuń
    4. same bevy na slodzikach sa dla mnie bee i masz racje,ze nie wychodza, bo nie sa takie chrupiace jak powinna byc beza ..ale taka beza w kokilkach tylko do pokrycia owocow jest calkiem ok nawet z xylitolem ..

      Usuń
    5. To na pewno wypróbuję jak tylko mi białka zostaną z czegoś:)

      Usuń
    6. czekam tup tup
      to raczej desery z zapieczona pianka ,a nie beza jak kazdy zna , ale calkiem smaczne rozwiazanie

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!