wtorek, 22 października 2013

Amarantusowy batonik po raz drugi:)


zdrowy batonik czekoladowy



Amarantusowych przepisów ciąg dalszy - tym razem batonik, który robiłam rok temu; wtedy bardzo nam smakował i kilka razy już miałam ochotę na jego powtórkę, ale jakoś nie wychodziło. 
Do wczoraj:)
Z lekką modyfikacją - zmieliłam uprażony sezam, dorzuciłam orzechy i zamiast ksylitolu dałam sam miód.


Składniki:


*  30 g gorzkiej czekolady
*  2 łyżki miodu
*  50 g masła
*  ok. 30 g poppingu amarantusowego 
*  40 g sezamu
*  30 g orzechów włoskich

Wierzch:
*  70 g gorzkiej czekolady
*  2-3 łyżki mleka migdałowo-orzechowego(albo innego)


 


30 g czekolady roztopiłam na parze razem z masłem, a po przestudzeniu dodałam miód.
Sezam uprażyłam na suchej patelni, przestudziłam i zmieliłam w młynku do kawy. To samo zrobiłam z orzechami.
Wymieszałam amarantus z pozostałymi składnikami  i rozłożyłam na dnie wyłożonej folią niewielkiej foremki.


zdrowy batonik


Pozostałą część czekolady rozpuściłam na parze z mlekiem i po przestudzeniu rozłożyłam  na wierzchu batonika. Myślałam jeszcze dodać następną warstwę z masła orzechowego, ale zapomniałam kupić, a i zrobić nie miałam z czego. Pewnie więc przy kolejnej wersji za rok tak zrobię;)

Batonik wymaga leżakowania w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Z takiej ilości składników wychodzi niewielki płaski batonik, ale już kawałek wystarczy, aby się nasycić smakiem:) 



zdrowy batonik
zdrowy batonik z amarantusem




"Od cudzego zdania lepsze jest własne doświadczenie"
przysłowie chińskie



28 komentarzy:

  1. muszę takie upiec! genialne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, super! Akurat mam paczkę poppingu, to wykorzystam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zabieram się do zrobienia takich batoników od dawna. Te wyglądają tak apetycznie, że może w końcu się ogarnę i zakupię popping amarantusowy bo już mi się skończył ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłednie smakowity :) ! I koniecznie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ mnie skusiłaś.. muszę to zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kusisz tym amarantusem, ale czy to można gdzieś kupić w sklepie, czy tylko przez internet? Bardzo fajne słodycze, chętnie bym sobie takie zdziałała:)

    OdpowiedzUsuń
  7. swietnie to wyglada :) musze wypróbować przepis :) pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjadla bym takiego batonika równie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo ciekawy pomysł :)
    wiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
    U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znaleźć się można klikając na nick - jest przecież podlinkowany, więc osobny link do strony niepotrzebny;)
      Zwykle zaglądam:)

      Usuń
  10. Pięknie wyglądają, nic tylko schwytać i zjeść! Chociaż ja fanką batoników nie jestem, ale mój mąż pochłania knopersy, twixy itp. w dużych ilościach, może taki zdrowy zamiennik go też skusi ;) a na pewno jak synek trochę podrośnie to będzie się działo w kwestii batoników i innych domowych słodyczy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój mąż się skusił i nawet córka, więc batonik przeszedł mocny test;)

      Usuń
  11. Czy mleko do polewy mozna zastapic olejem kokosowym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można rozpuścić samą czekoladę (tylko wtedy trudniej ją będzie rozprowadzić po wierzchu), można dodać trochę oleju/masła - pewnie, że tak.
      W przepisie, na którym się wzorowałam był dodany likier albo sok pomarańczowy.

      Usuń
    2. Dodałam olej kokosowy - wyszło idealne:)

      Usuń
  12. Nie mam poppingu ale mam amarantus i co teraz. ? Da się coś z tym zrobić. ?magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc to nie wiem czy popping da się zrobić w domu, ale chyba nie. Tutaj może być jeszcze popping jaglany ew. ryżowy, czyli ryż dmuchany.

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!