Kaszę jaglaną długo, bardzo długo jadłam tylko na słodko - jako śniadanie bądź deser.
Potem zaczęłam eksperymentować z kaszą dodawaną do zupy i do dań wytrawnych, ale dalej moją najbardziej ulubioną wersją jest słodka.
Dzisiaj przestawiam dwa moje ostatnie pomysły na śniadaniową jaglankę z dodatkiem amarantusa: z gorzką czekoladą i śliwkami oraz z masłem orzechowym (które to masło jakimś cudem uchowało się po zrobieniu po raz kolejny ciasteczek z tego przepisu, z lekką modyfikacją dotyczącą użytej mąki).
Składniki na porcję:
* 200 ml wody
* 3 łyżki kaszy jaglanej
* 3 kopiaste łyżki amarantusa ekspandowanego
* 2- 3 pokrojone daktyle (w wersji z masłem orzechowym dałam świeże)
* mleko (dałam orzechowo-migdałowe, którym się ostatnio zachwycam)
oraz:
* 2- 3 pokrojone daktyle (w wersji z masłem orzechowym dałam świeże)
* mleko (dałam orzechowo-migdałowe, którym się ostatnio zachwycam)
oraz:
* 2-3 pokrojone śliwki suszone
* 2 kostki gorzkiej czekolady
albo:
* spora łyżka masła orzechowego
albo:
* spora łyżka masła orzechowego
Na wrzątek wrzuciłam kaszę, zamieszałam i gotowałam na maleńkim ogniu 15 min.; po tym czasie wyłączyłam gaz i jeszcze kilka minut trzymałam kaszę w garnku.
A potem wymieszałam z pozostałymi składnikami i posypałam dodatkami.
Śniadania pierwsza klasa:)
Dzisiejsza wersja z masłem orzechowym:
"Samą wiarą nie zdziała się wiele, ale bez wiary nie zdziała się nic"
Samuel Butler
Mmmmm...:-) Pycha!!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszności!!! Uwielbiam kaszę jaglaną, danie wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńwww.domowe-wypieki.com
Wspaniale, że uwielbiasz:)
UsuńMnie jaglanka też bardziej ze słodkimi potrawami się kojarzy:) Obie wersje wyglądają równie smakowicie:)
OdpowiedzUsuńNawet nie o skojarzenie chodzi, tylko smak;)
UsuńJa nawet nie próbowałam jaglanki na wytrawnie, a te Twoje słodkie wersje wyglądają kusząco :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj na wytrawnie, a nuż będzie jeszcze lepsza dla Ciebie niż na słodko..?:)
UsuńKaszę jaglaną zawsze wolałam w wersji na słono, z warzywami itp. ale ostatnio coraz częściej przyrządzam na słodko. Twoje propozycje bardzo smacznie się prezentują :D
OdpowiedzUsuńNieważne jak, ważne, że się je;)
UsuńIdealny początek dnia studenta ;) dodaję do akcji i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam:)
Usuńpyszności!
OdpowiedzUsuńO tak!:)
UsuńJaglankę na słodko często jadamy na śniadania, ale z dodatkiem czekolady jeszcze nie było! Mmmm...Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńJa też dopiero teraz zaczęłam dodawać czekoladę i bardzo mi smakuje taka bardziej deserowa wersja:)
Usuńzdecydowanie mi się podoba! :)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam, dzięki za przypomnienie tego przepisu:)
Usuń