środa, 31 sierpnia 2022

Halloumi zapiekane z pomidorami i bakłażanem

 

halloumi z piekarnika



Kolejny przepis na halloumi, które do tej pory najczęściej serwowałam w takiej lub takiej postaci.
Dzisiaj coś bardziej greckiego, czyli ser zapiekany na pierzynce z sosu pomidorowo-bakłażanowego. 
Pomysł na to danie znalazłam tutaj. Pominęłam fasolkę.



Składniki na 2-3 porcje:
* 200 g halloumi
* 400 g pomidorów 
* 1/2 bakłażana
* 1 cebula
* 2-3 ząbki czosnku
* sól, pieprz, słodka i wędzona papryka, kumin mielony, bazylia, oregano 
* oliwa
* zielona pietruszka



Pomidory i bakłażana pokroiłam w kostkę, cebulę i czosnek potraktowałam rozdrabniaczem.
Cebulę i czosnek wrzuciłam na rozgrzaną oliwę, dodałam przyprawy (bez oregano), po chwili dorzuciłam bakłażana i pomidory. Smażyłam ok. 10 minut mieszając co jakiś czas.
Sos przełożyłam do żaroodpornego naczynia, na wierzchu rozłożyłam plastry sera, posypałam oregano i papryką, skropiłam oliwą i piekłam ok. 30 minut w temp. 200* C.


halloumi z piekarnika


Po rozłożeniu na talerzach posypałam pietruszką.
Pyszne!


halloumi z piekarnika

halloumi z piekarnika

halloumi z piekarnika



"Małe czyny, które robisz są lepsze niż wielkie, które planujesz."
George Catlett Marshall



1 komentarz:

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!