******************
Od dawna przechodziłam koło tego sera i jakoś mnie nigdy nie przyciągnął.
I nie wiem co się stało, że to się zmieniło i serek zakupiłam. Po zakupie spoczął w lodówce do momentu, gdy przeglądając YT natrafiłam na banalnie prosty przepis z udziałem tego właśnie sera, a mianowicie halloumi zawinięty w plasterek surowego boczku i podsmażony na patelni.
Tak mi się przepis spodobał, że, nie zważając na fakt, że boczek mam nie w plastrach, tylko w wąskim kawałku, natychmiast popędziłam do kuchni i przystąpiłam do jego realizacji.
Uwaga co do pieczenia sera: tylko w pierwszym daniu ser piekłam nie na suchej patelni, bo sąsiadował z boczkiem, z którego siłą rzeczy wytopił się tłuszcz. Poza tym przypadkiem zawsze kładłam halloumi na patelnię bez tłuszczu i tak przypiekałam do pożądanego stanu. Trzeba pilnować, zwłaszcza pod koniec tego procesu, bo ser nagle przechodzi ze stanu białości w stan przypieczenia.
Składniki na porcję:
* ok. 100 g halloumi
* plastry surowego wędzonego boczku
* szpinak
Ponieważ mój boczek, ze względu na swoją budowę, w żaden sposób nie nadawał się do owinięcia sera, więc usmażyłam po prostu jedno obok drugiego. Tylko trochę za mało przypiekłam ser, dopiero za trzecim razem (sałatka z oliwkami) osiągnęłam stan tak jaki ma (?) być.
I choć danie nie prezentuje się jakoś specjalnie wykwintnie, to smak mnie powalił!
Wiedziałam już, że odkryłam moją nową serową miłość💓.
Nie minęły dwa dni i na talerzach (tym razem nie tylko moim, bo i córka wyraziła ochotę na spróbowanie) wylądowały kolejne dwie wersje.
I od tego momentu obie jesteśmy fankami tego sera👍.
Składniki na porcję:
* ok. 100 g halloumi
* kilka oliwek/kilka orzechów pecan i migdałów
* szpinak
* pomidor
* sos: oliwa, musztarda francuska/miodowa, ocet jabłkowy, sól, pieprz
Składniki na porcję:
* ok. 100 g sera halloumi
* po 1/2 papryki czerwonej i zielonej
* kawałek cukinii
* 1/2 pak choi
* pomidor
* 2 małe cebule
* kilka liści szpinaku
* sos: oliwa, ocet balsamiczny, sól, pieprz, zgrillowany czosnek
Miałam to zrobić na patelni grillowej, ale nie mogłam jej znaleźć i doszłam do wniosku (jak się po kilku dniach okazało, fałszywego), że chyba zapomniałam ją wyjąć z szuflady starej kuchenki i patelnia wraz z kuchenką poszła na złom.
To grillowanie na kratce jakoś niespecjalnie przypadło mi do gustu, patelnia lepsza, bo nic z niej nie spada😄.
Baardzo smaczne danko wyszło!
* ok. 100 g sera halloumi z ziołami
* liście szpinaku
* kawałek kalarepki pokrojonej w słupki
* kilka pomidorków koktajlowych
* łyżeczka startego Grana Padano
* sos: oliwa, musztarda, sól, pieprz, sok z cytryny, ząbek czosnku
* ok. 100 g halloumi
* mix sałat
* rzodkiewki i kostki kalarepki
* kiełki
* orzechy laskowe i pistacje podprażone na patelni
* oliwa, sól, pieprz
* ok. 100 g sera halloumi
* 2-3 liście kapusty pekińskiej
* kilka plasterków surowego ogórka
* plastry pomidora
* łyżeczka pestek granatu
* 3-4 orzechy włoskie i migdały
* sos: oliwa, musztarda francuska i Dijon, sól, pieprz, ocet balsamiczny, ząbek czosnku
Składniki na porcję:
* ok. 100 g sera halloumi
* sałata masłowa i kędzierzawa
* ogórek małosolny
* pomidorki koktajlowe
* rzodkiewki
* cukinia
* posiekane migdały
* sos czosnkowy: jogurt grecki+ majonez+ czosnek +sól, pieprz, zielenina
mniami
OdpowiedzUsuń