czwartek, 9 grudnia 2021

Halloumi - moje odkrycie!


Hallumi - moje odkrycie!




To jest wpis, który zaczęłam tworzyć w czerwcu tego roku (gdy pierwszy raz sięgnęłam po halloumi), a skończyłam dzisiaj. Ciągle jakoś nie mogłam go zakończyć i opublikować, ale w końcu się spięłam i poszło!😀.


******************


Od dawna przechodziłam koło tego sera i jakoś mnie nigdy nie przyciągnął.
I nie wiem co się stało, że to się zmieniło i serek zakupiłam. Po zakupie spoczął w lodówce do momentu, gdy przeglądając YT natrafiłam na banalnie prosty przepis z udziałem tego właśnie sera, a mianowicie halloumi zawinięty w plasterek surowego boczku i podsmażony na patelni.
Tak mi się przepis spodobał, że, nie zważając na fakt, że boczek mam nie w plastrach, tylko w wąskim kawałku, natychmiast popędziłam do kuchni i przystąpiłam do jego realizacji.

Uwaga co do pieczenia sera: tylko  w pierwszym daniu ser piekłam nie na suchej patelni, bo sąsiadował z boczkiem, z którego siłą rzeczy wytopił się tłuszcz. Poza tym przypadkiem zawsze kładłam halloumi na patelnię bez tłuszczu i tak przypiekałam do pożądanego stanu. Trzeba pilnować, zwłaszcza pod koniec tego procesu, bo ser nagle przechodzi ze stanu białości w stan przypieczenia.



Składniki na porcję:
*  ok. 100 g halloumi
*  plastry surowego wędzonego boczku 
*  szpinak


Ponieważ mój boczek, ze względu na swoją budowę, w żaden sposób nie nadawał się do owinięcia sera, więc usmażyłam po prostu jedno obok drugiego. Tylko trochę za mało przypiekłam ser, dopiero za trzecim razem (sałatka z oliwkami) osiągnęłam stan tak jaki ma (?) być.
I choć danie nie prezentuje się jakoś specjalnie wykwintnie, to smak mnie powalił!

Wiedziałam już, że odkryłam moją nową serową miłość💓.


Hallumi - moje odkrycie!

Hallumi - moje odkrycie!


Nie minęły dwa dni i na talerzach (tym razem nie tylko moim, bo i córka wyraziła ochotę na spróbowanie) wylądowały kolejne dwie wersje.
I od tego momentu obie jesteśmy fankami tego sera👍.


Składniki na porcję:
*  ok. 100 g halloumi
*  kilka oliwek/kilka orzechów pecan i migdałów
*  szpinak
*  pomidor
*  sos: oliwa, musztarda francuska/miodowa, ocet jabłkowy, sól, pieprz



Hallumi - moje odkrycie!

Hallumi - moje odkrycie!


I wersja córki (ser za słabo przypieczony).


Hallumi - moje odkrycie!



I jeszcze jedna wersja, tym razem z grillowanymi warzywami.



Hallumi - moje odkrycie!




Składniki na porcję:

* ok. 100 g sera halloumi
* po 1/2 papryki czerwonej i zielonej
* kawałek cukinii
* 1/2 pak choi
* pomidor
* 2 małe cebule
* kilka liści szpinaku
* do posmarowania warzyw: sól, oliwa, mięta, oregano
* sos: oliwa, ocet balsamiczny, sól, pieprz, zgrillowany czosnek



Warzywa (zapomniałam o bakłażanie, a specjalnie go kupiłam do tego dania😁) pokroiłam na kawałki, posmarowałam (pędzlem) oliwą z solą i posiekanymi ziołami i zgrillowałam na kratce w piekarniku.
Miałam to zrobić na patelni grillowej, ale nie mogłam jej znaleźć i doszłam do wniosku (jak się po kilku dniach okazało, fałszywego), że chyba zapomniałam ją wyjąć z szuflady starej kuchenki i patelnia wraz z kuchenką poszła na złom.
To grillowanie na kratce jakoś niespecjalnie przypadło mi do gustu, patelnia lepsza, bo nic z niej nie spada😄.

Do miski włożyłam liście szpinaku, zgrillowane warzywa, upieczony na patelni ser i polałam sosem.
Baardzo smaczne danko wyszło!


Hallumi - moje odkrycie!



I kolejna opcja sałatki z halloumi - tutaj użyłam sera wzbogaconego o przyprawy.



Halloumi - moje odkrycie!




Składniki na porcję:
* ok. 100 g sera halloumi z ziołami
* liście szpinaku
* kawałek kalarepki pokrojonej w słupki
* kilka pomidorków koktajlowych
* łyżeczka startego Grana Padano
* sos: oliwa, musztarda, sól, pieprz, sok z cytryny, ząbek czosnku




Halloumi - moje odkrycie!



Wersja z podpieczonymi orzechami  i kiełkami.



Halloumi - moje odkrycie!




Składniki na porcję:
*  ok. 100 g halloumi
*  mix sałat
*  rzodkiewki i kostki kalarepki
*  kiełki
*  orzechy laskowe i pistacje podprażone na patelni
*  oliwa, sól, pieprz




halloumi - moje odkrycie



I ostatnia, najświeższa, bo z dzisiaj. I chyba najbogatsza😊.



Halloumi - moje odkrycie!




Składniki na porcję:
* ok. 100 g sera halloumi 
* 2-3 liście kapusty pekińskiej
* kilka plasterków surowego ogórka 
* plastry pomidora
* łyżeczka pestek granatu
* 3-4 orzechy włoskie i migdały
* sos: oliwa, musztarda francuska i Dijon, sól, pieprz, ocet balsamiczny, ząbek czosnku




halloumi - moje odkrycie

halloumi - moje odkrycie



Jeszcze dorzucam kolejną wersję z 8. lipca 2022 z sosem czosnkowym:


Składniki na porcję:
* ok. 100 g sera halloumi 
* sałata masłowa i kędzierzawa
* ogórek małosolny 
* pomidorki koktajlowe
* rzodkiewki
* cukinia 
* posiekane migdały
* sos czosnkowy: jogurt grecki+ majonez+ czosnek +sól, pieprz, zielenina



sałatka z halloumi






"Rób to co uważasz w swoim sercu za właściwe. I tak będziesz krytykowany".
Eleanor Roosevelt


1 komentarz:

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!