sobota, 30 kwietnia 2022

Ciasteczka z awokado i masłem orzechowym

 


keto ciastka



Ciasteczka z masłem orzechowym robiłam już wiele razy, ale ostatni raz już dawno temu.
Teraz przypomniałam sobie o tych ciasteczkach, a że miałam do szybkiego zużycia awokado, więc  niewiele myśląc awokado dorzuciłam do masy ciasteczkowej. Zmniejszyłam ilość masła i dodałam kakao oraz posiekaną czekoladę.
W drugiej wersji dałam więcej masła i orzechy pecan zamiast czekolady.
Nie są może piękne, ale bardzo smaczne:)


I wersja

Składniki na 10 średnich sztuk:
* ok. 100 g masła orzechowego (ja mam z solą)
* średnie jajko
* awokado
* 1 łyżka kakao
* ok. 40 g erytrytolu
* kilka kostek gorzkiej czekolady



Wszystkie składniki najpierw wymieszałam łyżką ugniatając przede wszystkim awokado, potem jeszcze zmiksowałam do gładkości. Dorzuciłam posiekaną czekoladę, znów wymieszałam.
Kładłam kupki ciasta na papierze do pieczenia, posypywałam czekoladą i piekłam w temp. 180* C ok. 15 minut.

Ciasteczka są miękkie, pulchne, w środku lekko wilgotne. Nie są kruche tak jak ciasteczka bez awokado. 


keto ciastka

keto ciastka

keto ciastka

keto ciastka


II wersja

Składniki na 12 sztuk:
* ok. 150 g masła orzechowego (ja mam z solą)
* średnie jajko
* awokado
* 1 łyżka kakao
* ok. 40 g erytrytolu
* garść posiekanych orzechów pecan do środka i po jednym na wierzch


Zrobiłam taka samo, masy było więcej (więcej masła) i wyszła mniej gęsta. Ciastek w związku z tym było 12, nie zmieściły się na jeden raz na blaszce i bardziej się rozlały, przez co mniej urosły.


keto ciastka

keto ciastka

keto ciastka

keto ciastka



"Ludzie mówią, że tym, czego szukamy jest sens życia. Myślę, że tak naprawdę szukamy doznania bycia żywym."
Joseph Campbell



6 komentarzy:

  1. Konsystencja fajna, niestety smak nie - wyszły okropnie gorzkie, I nie od czekolady. Próbowałam na surowo i smak był OK, po upieczeniu niestety avocado zgorzkniało i ciastka poszły do kosza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, szkoda:(
      Moje były w sam raz, może jakieś felerne to awokado...?

      Usuń
  2. Nie wiem, avocado było smaczne, dojrzałe, ale nie czarne. Ale czytałam, że niekiedy tak się dzieje po upieczeniu, że gorzknieje. Szkoda, bo to fajny przepis. W ogóle lubię tę stronę i często korzystam. Jak na razie nie było wtopy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo jest mi miło przeczytać, że korzystasz i Ci smakuje:)
      I dziękuję za komentarze, bo to dzisiaj rzadkie:)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!