piątek, 11 maja 2018

Pasta lubczykowa


pasta z lubczyku, magi





W tym roku bardzo obrodził mi lubczyk.
Wyrósł w moment do wysokości sporego krzaczka. Wpadł mi do głowy pomysł, aby część krzaczka przerobić na lubczykową pastę.
Gdy zajrzałam do internetu, to znalazłam jeden przepis na taką pastę, obecny na wielu stronach.
Przepis banalnie prosty.
Zrobiłam więc i ja wg tego przepisu.



Składniki:
* 10-12 dużych łodyg lubczyku, czyli ok. 120 g
* 2 płaskie łyżki soli kłodawskiej albo innej dobrej
* 4 łyżki oliwy



lubczykowa pasta, magi

pasta z lubczyku


Z łodyg poobrywałam listki, umyłam i wysuszyłam. W całym domu pachniało obłędnie.
Wrzuciłam do małego kielicha mojego blendera i zblendowałam z oliwą i solą. Z całego kielicha liści (musiałam dobrze upychać, żeby się zmieściły) w kilka sekund po włączeniu blendera zrobiło się pasty do wysokości noży.


lubczykowa pasta


Pastę przełożyłam do wyparzonego słoiczka i trzymam w lodówce.
Może służyć jako dodatek do zup, sosów do warzyw, surówek, do jajek na twardo i pewnie wymyślę inne jeszcze jej zastosowania.


pasta z lubczyku

pasta z lubczyku, magi





"Ludzie stale pytają o twoją karierę, czy ożeniłeś się, kupiłeś dom. Jakby życie było listą rzeczy do zrobienia i odhaczenia. Nikt jednak nie zapyta, czy jesteś szczęśliwy. "
Heath Ledger




14 komentarzy:

  1. bardzo fajny pomysł na wykorzystanie tego niezwykle aromatycznego zioła, z przyjemnością skorzystam :) my przeważnie mrozimy całe łodygi

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, także uwielbiam lubczyk a przepis koniecznie do wykorzystania, pozdrawiam, M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wykorzystaj więc, pozdrawiam również:)

      Usuń
    2. Kilka dni temu udało mi się przygotować pastę lubczykową z Pani przepisu,wyszło dość sporo; jest to tak wspaniały dodatek do podniesienia i ubogacenia smaku, że stał się jednym z moich ulubionych, siła w prostocie. Dziękuję i pozdrawiam, M.

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę, u mnie też już na stałe w kuchni:)

      Usuń
  3. Bardzo łatwy przepis, więc tym bardziej mi się podoba. :)
    Spróbuję dzisiaj.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiedziałabym, że łatwiej już się chyba nie da:)

      Usuń
    2. Dla utrudnienia dodałam jeszcze garść czarnych oliwek. Bardzo dobre :)

      Usuń
    3. Czarnych oliwek? No to teraz ja jestem ciekawa jak taka kompilacja smakuje:)
      Ja dodaję pastę do rosołu, to oliwki chyba nie bardzo, choć nie wiem, nie próbowałam;)

      Usuń
    4. Zjadłam pastę jako dodatek kanapkowy. Oliwki w rosole może niekoniecznie, ale na kanapce lub krakersie - bardzo udana kompozycja. :)

      Usuń
    5. Szczególnie na krakersie zmieniającym życie - polecam:)

      Usuń
  4. Pierwszy raz widzę taki przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy to Cię dziwi, cieszy czy jeszcze coś innego?:)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!