Dawno nie piekłam chlebka bananowego, więc jak natrafiłam na ten przepis, to od razu mi przyszła nań ochota.
Pierwszy mój chlebek bananowy, to chlebek na mąkach zbożowych (bo takich wtedy używałam), ale bez tłuszczu, potem był chlebek bezglutenowy na mące migdałowej, kolejny to chlebek z mąką kokosową i czekoladą. Był jeszcze gryczany i chlebek bez jajek.
Dzisiejszy jest ze zmielonymi płatkami owsianymi.
W przepisie jest jeszcze dodatek kakao i miodu, ale ja to pominęłam.
Składniki na foremkę 23x11:
* 3 dojrzałe banany
* 2 jajka
* 2 szklanki zmielonych płatków owsianych
* 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* duża garść żurawiny
Płatki wrzuciłam do blendera i zmieliłam, ale nie na mąkę. Banany i jajka również zmiksowałam, a potem połączyłam wszystkie składniki i piekłam w moim małym piekarniku w temp. 180* C ok. 40 minut.
Wspaniały pomysł z tymi płatkami, pozwolę sobie zapożyczyć przepis bo jak dla mnie jest idealny, pozdrawiam. M.
OdpowiedzUsuńWeź nie zawsze, nie pożyczaj;)
UsuńPysznie się prezentuje. Robiłam kiedyś podobny i bardzo mi smakował.
OdpowiedzUsuńIle taki chlebek ma kcal? :)
OdpowiedzUsuńNie wiem, nie liczę:)
Usuń