Proste danie, a wcześniej jakoś nie przyszło mi do głowy.
A może już kiedyś przyszło, a nie pamiętam? Wszystko możliwe, w każdym razie teraz to dla mnie odkrycie, bardzo dobre w dodatku i do zrobienia w wielu kombinacjach.
Składniki na 2 porcje:
* pierś z kurczaka
* łyżka oliwy
* ząbek czosnku, czosnek niedźwiedzi, papryka, sól, pieprz, kurkuma, bazylia, tymianek
* warzywa na parze: fasolka żółta, kalafior, brokuł, marchew, seler itp.
* dodatki warzywne: papryka, pomidor, ogórek, cukinia
* masło klarowane
Kurczaka kroję na małe kawałki i marynuję przez co najmniej 2 godziny w oliwie i przyprawach: soli, pieprzu, papryce, kurkumie i co tam mi jeszcze wpadnie pod rękę.
Główne warzywa (czasem jest to jedno np. kalafior) gotuję na parze, pozostałe dodatki kroję. Na rozgrzane masło wrzucam kawałki kurczaka, chwilę smażę i dorzucam najpierw warzywa z pary, a potem surowe. Doprawiam obficie i kilka minut trzymam na ogniu mieszając zawartość. Na moment też zwykle przykrywam pokrywką.
Pyszne!:)
"Pomiędzy bodźcem a reakcją jest przestrzeń. W tej przestrzeni leży wolność i moc wyboru naszej odpowiedzi."
Viktor E. Frankl
Viktor E. Frankl
Wygląda przepysznie ^^ chyba muszę w końcu zainwestować w garnek do gotowania na parze :)
OdpowiedzUsuńOj tak, koniecznie, to niedrogie urządzenie, a bardzo przydatne:)
UsuńUwielbiam takie proste i zdrowe dania :)
OdpowiedzUsuńI nie jesteś jedyna;)
Usuń