sobota, 29 października 2016

Warzywa na parze lekko podsmażone z kurczakiem


Warzywa na parze z kurczakiem lekko podsmażone



Proste danie, a wcześniej jakoś nie przyszło mi do głowy.
A może już kiedyś przyszło, a nie pamiętam? Wszystko możliwe, w każdym razie teraz to dla mnie odkrycie, bardzo dobre w dodatku i do zrobienia w wielu kombinacjach.



Składniki na 2 porcje:
* pierś z kurczaka
* łyżka oliwy
* ząbek czosnku, czosnek niedźwiedzi, papryka, sól, pieprz, kurkuma, bazylia, tymianek
* warzywa na parze: fasolka żółta, kalafior, brokuł, marchew, seler itp.
* dodatki warzywne: papryka, pomidor, ogórek, cukinia
* masło klarowane



Kurczaka kroję na małe kawałki i marynuję przez co najmniej 2 godziny w oliwie i przyprawach: soli, pieprzu, papryce, kurkumie i co tam mi jeszcze wpadnie pod rękę.
Główne warzywa (czasem jest to jedno np. kalafior) gotuję na parze, pozostałe dodatki kroję. Na rozgrzane masło wrzucam kawałki kurczaka, chwilę smażę i dorzucam najpierw warzywa z pary, a potem surowe. Doprawiam obficie i kilka minut trzymam na ogniu mieszając zawartość. Na moment też zwykle przykrywam pokrywką.
Pyszne!:)


Warzywa na parze z kurczakiem lekko podsmażone

Warzywa na parze z kurczakiem lekko podsmażone




"Pomiędzy bodźcem a reakcją jest przestrzeń. W tej przestrzeni leży wolność i moc wyboru naszej odpowiedzi."
Viktor E. Frankl



4 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie ^^ chyba muszę w końcu zainwestować w garnek do gotowania na parze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, koniecznie, to niedrogie urządzenie, a bardzo przydatne:)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie proste i zdrowe dania :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!