poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Pikantne bezglutenowe paluszki serowe, na mące z ciecierzycy!


paluszki piknikowe bez glutenu




Te paluszki piknikowe robiłam już kilka razy, zawsze jednak korzystałam z mąki zbożowej, najpierw pszennej, a później, jak już pszennej w kuchni nie używałam, to z żytniej.
Już dawno zamierzałam zrobić je na obecną moją mączną modłę, czyli z mąki bezglutenowej, ale jakoś nie mogłam się zebrać.
Teraz, ni z gruszki, ni z pietruszki, bo ani piknik mi się nie szykował, ani posiedzenie przy piwie (którego zresztą nie piję), ani nawet barszczu czerwonego tym razem nie miałam, bo wcześniej wypiłam, zebrałam się i paluszki zrobiłam.

Zdecydowałam się na mąkę  z ciecierzycy.
Na tę mąkę miałam kiedyś szał, robiłam wtedy naleśniki socca, placki/chipsy pappadums i warzywne szaszłyki indyjskie. Potem szał mi przeszedł, a teraz znów sobie o niej przypomniałam.
W stosunku do pierwotnego przepisu zmniejszyłam ilość masła, a zwiększyłam sera.



Składniki na ok. 25 szt.:
*  ok. 100 g ziemniaka, czyli jeden średni
*  ok. 100 g, czyli szklanka mąki z ciecierzycy
*  30 g zimnego masła
*  jajko (część do posmarowania)
*  3 łyżki drobno startego ostrego sera żółtego
*  mąka do podsypania, miałam amarantusową pod ręką, więc taką dałam, może być gryczana lub inna bezglutenowa
*  przyprawy po 1/4 lub 1/2 łyżeczki: czosnek niedźwiedzi, lubczyk, kminek mielony, bazylia, tymianek, sól (mniej)
*  do posypania wierzchu: kminek, czarnuszka, gruba sól, może być sezam, mak




Najpierw ugotowałam i wystudziłam ziemniaka.
Ser miałam w postaci tartej, ale na dużych oczkach, wiec go zmieliłam z mąką.  


paluszki piknikowe bez glutenu


Wszystkie składniki na ciasto, czyli: utłuczonego ziemniaka, mąkę, większą część rozkłóconego jajka, masło, ser i przyprawy wrzuciłam do miski i wyrobiłam z tego ciasto.
Z ciasta odrywałam kawałki (można na chwilę ciasto włożyć do lodówki) i podsypując lekko mąką toczyłam cienkie wałeczki, które kroiłam na ok. 10-centymetrowe kawałki.

Układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarowałam za pomocą pędzelka pozostawionym jajkiem (trochę za mało zostawiłam) i posypywałam kminkiem, czarnuszką i solą. 


paluszki piknikowe bez glutenu


Sól miałam bardzo grubą i trochę jej musiałam się przed konsumpcją pozbywać, bo paluszki z nią były za słone.

Piekłam w moim małym piekarniku do zrumienienia, czyli ok. 25 min. w temp. 180* C.


paluszki piknikowe bez glutenu

paluszki piknikowe bez glutenu


Super paluchy! Zróbcie koniecznie:)
Ja zrobię jeszcze wersję  z mąką gryczaną. Ale każda się nada, jakąkolwiek w domu macie.


paluszki piknikowe bez glutenu




"Wiara w autorytety powoduje, że błędy autorytetów przyjmowane są za wzorce. ” 
 Lew Tołstoj




25 komentarzy:

  1. A jak zrobić bez sera? Pominąć czy czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak pominiesz, to dodaj trochę więcej tłuszczu. I ew. jakąś ostrzejszą przyprawę.

      Usuń
  2. Wyglądają świetnie, ciekawa jestem, czy tak samo smakują!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczna przekąska ^^ dobra na spotkania ze znajomymi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko trzeba więcej zrobić, bo znikają błyskawicznie:)

      Usuń
  4. Wygladaja bosko.Koniecznie musze zrobic:-) Mezus czesto wcina kupne na co nie moge patrzeć; -)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie zrób, są rzeczywiście boskie:)

      Usuń
    2. Pokusze sie o potrójna porcje, skoro takie boskie:-) Teraz jak synio przeszedł na zdrowa strone to znikaja w mig takie zdrowe przekaski;-) na majówke beda jak znalazl;-)

      Usuń
  5. O widzisz, a ja mam w domu właśnie mąkę z ciecierzycy i barszczyk kiszony! I już wiadomo co dobrego zrobię w wekend:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię przekąski tego typu, sezon jedzenia na zewnątrz właśnie się rozpoczął. Najprawdopodobniej upiekę :) Kminek i czarnuszka są moimi przyprawowymi faworytami w tej konkurencji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do wewnątrz też się nadają, ale faktycznie najlepiej smakują na powietrzu:)

      Usuń
  7. Dlaczego ser żółty pojawia się po raz kolejny jako wegetariańskie danie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie rozumiem zarzutu - czy wegetarianie nie jedzą sera żółtego?

      Usuń
  8. Czy te paluchy są kruche? Takie podobne do grissini?

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam, czym można zastąpić ziemniaki? może białym serem?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, ser biały i ziemniaki to zupełnie inny rodzaj produktu, nie wydaje mi się, żeby zastąpienie jednego drugim wyszło paluszkom na dobre;)
      Może inne skrobiowe w zamian?

      Usuń
  10. Witam,
    Jaką konsystencję powinno mieć ciasto? U mnie wyszło rzadkie, dodałam więcej mąki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje nie jest rzadkie, ale skoro takie Tobie wyszło, to dobrze zrobiłaś, że dodałaś mąki i mam nadzieję, że paluszki Ci smakowały:)

      Usuń
  11. Dzień dobry,
    Czy mąka jaglana nada się do tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!