wtorek, 27 listopada 2012

Letni obiad zimową porą, czyli ...


pieczone ziemniaki z dipem




... ziemniaki z piekarnika z dipem jogurtowym.
Już chyba rok cały nie jadłam takich ziemniaków i widocznie mój organizm ich potrzebował, bo nagle przyszła mi na nie wielka ochota. Nie jest to co prawda potrawa idealna na chłodne dni, bo jogurt ma termikę wychładzającą, więc danie najlepsze na lato, ale smak był wielki, więc zrobiłam, zjadłam i byłam wielce zadowolona z takiego obiadu. 



Składniki:
* ziemniaki

Dip:
* jogurt grecki
* spory ząbek czosnku
* łyżka majonezu
* suszona cebula, lubczyk, czosnek niedźwiedzi, sól morska

Surówka:
* kapusta kiszona
* kawałek papryki
* kawałek jabłka
* koperek, oregano, majeranek, mielony kminek


Ziemniaki wyszorowałam, nakłułam widelcem i włożyłam na ok. godzinę do piekarnika rozgrzanego do 200* C.
W czasie gdy się piekły przygotowałam dip i surówkę i włożyłam do lodówki.


pieczone ziemniaki z dipem


Mniej więcej po godzinie pieczenia wyjęłam ziemniaki, podzieliłam je na połowy i wsadziłam jeszcze na kilkanaście minut do piekarnika. A później wyłożyłam na talerz, polałam dipem i zjadłam.
Prosty i pyszny obiad, albo kolacja:)


ziemniaki pieczone  z dipem




"Gotowość do zaakceptowania odpowiedzialności za swoje życie 
jest źródłem, z którego wypływa szacunek dla samego siebie."  
Joan Didion


20 komentarzy:

  1. Pieczone ziemniaki - zawsze i wszędzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś to nie było tygodnia latem, żebym takiego dania sobie nie serwowała;)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. To połączenie gorącego ziemniaka z zimnym sosem jest szczególnie dla mnie pyszne - podobnie jak crumble z gałką lodów;)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Czyli nie ważne co, byle ziemniak był obecny, tak?;)

      Usuń
    2. Nie no, jak nieobecny to też może być smacznie... Ale kiedy obecny, to ZAWSZE jest smacznie;)

      Usuń
  4. uwielbiam takie pyszne ziemniaczki, i też często z kiszoną kapustą podaję. Kiszonki mają dużo witaminy C, a Ty jeszcze dorzuciłaś papryki, co jeszcze dodało witaminki.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta surówka bardzo też zyskuje na dodatku przypraw, kiedyś tylu przypraw nie dodawałam, więc widzę różnicę:)

      Usuń
  5. Ostatnio też chodzą za mną ziemniaczki :)
    Kilka razy widziałam na Facebooku takie cienko ponacinane i upieczone i też się nad czymś takim zastanawiam.
    Czosnek niedźwiedzi też bardzo lubię.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pieczone ziemniaki - jedno z moich ulubionych dań :)
    / dziś były u nas na obiad :):) /

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do takich ziemniaków niewiele potrzeba - same w sobie są pyszne:)

      Usuń
  7. czekalam ze zrobieniem i zrobilam sobie wersje MM i to I faza !
    uzylam oczywiscie patatow IG 50 i dip zrobilam z jogurtu naturalnego 0% z dodatkiem musztardy ..surowka bez zmian = wszystko bylo pyszne ...
    dzieki za twoje pomysly -:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jadłam jeszcze patatów, a ciągle gdzieś koło mnie się pojawiają, więc chyba w końcu trzeba będzie spróbować:)
      Jest jakiś sezon na nie, czy całoroczne są, tak jak ziemniaki?

      Usuń
    2. Jezeli pochodza z Europy ( Portugalia,Hiszpania,Francja..) to sezon bedzie wrzesien/pazdziernik . W innych miesiacach sa sprowadzane z Chin,Wietnamu czy z Ameryki. Mozna wiec je kupic przez caly rok.... Sa rozne kolory ( od jasnej zolci poprzez pomaranczowy az nawet filoletowy) ..'bardziej slodkie lub nawet gorzkie ,bardziej suche lub wodniste ... dokladnie jak ziemniaki...
      Ja lubie takie ciemno pomaranczowe az czasami czerwone ...
      Czy sa drogie u ciebie?

      Usuń
    3. No właśnie sprawdziłam cenę i na razie sobie odpuszczę - ponad 20 zł za kg to jak na ziemniak trochę sporo;)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!