wtorek, 30 października 2012

Zachwycający mus z awokado


krem czekoladowy z awokado




Kupiłam w końcu karob (jako zamiennik kakao). 
Spotykałam go często w przepisach i od dawna miałam ochotę poznać jego smak. Poznałam więc i od pierwszego wejrzenia (a raczej łyżeczki)  stałam się jego fanką:)

Pierwsze co z nim zrobiłam, to mus/budyń na bazie awokado. Kiedyś zrobiłam tartę ze słodką masą awokadową i pamiętam, że bardzo nam smakowała.
Tym razem wpadł mi w oko przepis z bloga Zdrowie Na Talerzu; dodałam do niego jeszcze gruszkę, którą w tym roku dopiero polubiłam - nie przepadałam za gruszkami do tej pory i wykorzystuję ją gdzie się tylko da.



Składniki na porcję:

*  awokado
*  1/2 banana
*  1/2 gruszki
*  3 łyżeczki karobu (albo kakao)
*  łyżeczka soku z cytryny



Obrałam awokado i owoce, a potem wszystkie składniki  zmiksowałam na gładką masę. 
Na chwilę włożyłam do lodówki, a potem z rozkoszą wielką zjadłam:)

krem czekoladowy z awokado




"Demokracja: mówisz, co chcesz, robisz, co ci każą." 
Geoffrey Barry




36 komentarzy:

  1. Cudownie! Właśnie nie wiedziałam, co zrobić z bardzo miękkim avokado! Dziękuję i zaraz wypróbuję przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę go spróbować, po prostu! :) Kupuję awokado i robię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być pyszny! Karobu używam od dawna, ale avokado jeszcze nie jest oswojone:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sówko, świetny! I zdrowy, bo na awokado. Myślisz, że nadałby się do przekładania ciast dla alergicznych biedaków?
    całusy
    PS. Witam w klubie miłośników karobu, wreszcie! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że by się nadawał:)
      A karob to u Ciebie chyba pierwszy raz zobaczyłam i zaciekawił mnie:)

      Usuń
  5. Deser genialny! :) Jednak dla mnie koniecznie z kakao ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten deser śni mi się po nocach, ciągle za mną chodzi... jak tylko wrócę od mamy do mojej kuchni to będzie pierwsze co sobie przygotuję :) mmm... :)

      Usuń
  6. Ooo, ja też mam awokado i totalny brak pomysłu na nie! Muszę zrobić, wygląda genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. jakie pysznosci -:)
    uwielbiam awokado i karob rowniez
    pochwale sie swoim ciastem i musem (chociaz ten nie jest ani z karobem ani z kakao , ale pyszny ) ..mus taki w lecie nawet zamrozilam i zajadalam jako lody -:)
    http://aidedegilda.blogspot.fr/2012/06/gateau-lavocat-et-aux-graines-de-pavot.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mus pysznie wygląda - pewnie się skuszę:) Tylko nie mam syropu, to miodem może zastąpię. Swoją drogą też jestem ciekawa smaku syropu z agawy, podobnie jak kiedyś karobu;)

      Usuń
    2. syrop z agawy ma delikatny smak .. spokojnie mozna jakis delikatny, plynny miod np akacjowy

      Usuń
  8. ja b to lubie rowniez na cieplo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na ciepło? Nie wpadłabym na to! Ale zrobię, bo to może być jak ze zwykłym budyniem - najlepszy tuż po zrobieniu, czyli ciepły jeszcze:)

      Usuń
    2. no dokladnie jest budynkowe!!!
      ja robilam w vitamixie, to on mi troszke podgrzewal:)
      ale rownie dobrze mozna troszke w garnku podgrzac:)

      Usuń
    3. dokladnie te musy z awokado super smakuja na cieplo, zimno i jak lody czyli mrozone = na wszystkie pory roku -:)
      ja robie w termomiksie i tez podgrzewalam

      Usuń
  9. Doskonały mus!
    Już myślę o jutrzejszym poranku.
    Zrobię go!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam dopiero dzisiaj! Nie miałam gruszki, więc wykorzystałam jednego małego banana. Zamiast kakao - 1/3 roztopionej czekolady 90 proc. Jutro kupię 3 awokado i zrobię potrójną porcję do biszkoptu migdałowego :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli rozumiem, Ci smakowało?;)
      Z tą czekoladą dobry miałaś pomysł, też taką wersję sobie zaserwuję:)

      Usuń
  11. Uwielbiam krem z banana, awokado i mąki orzechowej, więc w tej wersji zapewne też będzie mi smakowało. Akurat mam w kuchni karob w proszku - już wiem do czego się przyda :)
    Deser posiada dodatkową zaletę - przypomina wyglądem mus czekoladowy. Moje oczy również lubią jeść i bardzo im się to podoba :)

    Próbowałaś melasy karobowej? :)
    Jakiś czas temu kupiłam, czasem używam, ale jakoś nie mam pomysłów na wykorzystanie. No i okazji, żeby przekonać się do tego smaku...

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie miałam dotąd pojęcia, że takie coś jak melasa karobowa istnieje;) Może do ciasta ją dorzucić jakiegoś?

      Usuń
  12. Ten mus jest cudowny! Już trafił do mojej stałej listy;) Często zamiast gruszki dodaję jabłko a jak chcę żeby był bardziej kremowy to daję całego banana. Ale jest przepyszny i zdrowy! Czego więcej można chcieć?:) Dziękuję Ci bardzo za ten inspirujący przepis!;)
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też jest na stałej:)
      Najczęściej właśnie z całym bananem i bez gruszki i czasem z kakao zamiast karobu. Z jabłkiem jeszcze nie robiłam, więc za Twoją podpowiedzią zrobię:)

      Usuń
  13. Ten mus jest pyszny! Właśnie zrobiłam i od razu wsuwamy. Dziękuję za przepis! Następnym razem dodam jeszcze mielonych orzechów:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Awokado i banan to dla mnie jest baza - resztę można dowolnie komponować, a więc i orzechy i inne dodatki dokładać:)
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  14. we Wrocławiu w Machina Organica podają go jako tarta - ale jest samo awokado, syrop z agawy i kakao, lekko zamrożone, po wyjęciu pyszna tarta... odzdobione, malinami, grantem, nektaryną super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ten krem nadaje się do tarty i naleśników, babeczek itp.
      A na Machina Organica zerknęłam i pyszne mają menu:)

      Usuń
    2. pysznie tam smakuje, nie jest tanio, ale wszystko jest przepyszne :)
      właśnie robię ten krem do tortu dla alergika, to jego pierwszy tort kiedy będzie miał jakiś krem zamiast dżemu w torcie..poleciłam rodzicom bloga :)
      pozdrawiam Kinia

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę, napisz jak się tort z takim kremem spodobał:)

      Usuń
    4. maiłam napisać już dawno - tort był rewelacyjny - został krem i zrobiliśmy też sobie na tartę - boski - robiłam już wiele razy i właśnie znowu :) Polecam - kremem przekładam blaty do tego malinki świetnie się komponuje - raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
    5. Super, bardzo się cieszę:)
      Również pozdrawiam!

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!