sobota, 25 września 2010

Kotlety mielone z pieczarkami i serem


kotelty zapiekane



Kotlety wymyślone na poczekaniu okazały się bardzo delikatne i smaczne.




Składniki na ok. 8 szt.:
* 500 g mięsa mielonego
* 2 cebule
* 250 g pieczarek albo więcej
* mozarella wędzona albo inny ser wędzony
* musztarda dijon
* jajko



Ok. 5 sporych pieczarek i 2 cebule posiekałam drobno w malakserze.
Dodałam do mięsa, do tego jajko, 2 duże łyżki musztardy, sól, pieprz i wszystko dobrze wymieszałam. Masa wyszła dość miękka, nie dało się uformować kotletów, więc kładłam je ręką na rozgrzanej z niewielką ilością oleju patelni. Po przysmażeniu z jednej strony przekładałam łopatką na drugą, nawet się nie rozleciały, czego się obawiałam, a w ostatniej fazie posypałam je obficie  startym serem.
W międzyczasie resztę pieczarek grubo pokroiłam i wrzuciłam na patelnię.

 Polecam, fajna odmiana tradycyjnych mielonych:)


kotlety zapiekane




Komentarze
2010/09/26 15:15:38
Wyglądają bardzo apetycznie i te pieczarki...palce lizać, na pewno wypróbuję przepis!
2010/09/26 18:58:18
Pieczarki w takiej formie zrobiłam kiedyś z lenistwa, bo nie chciało mi się ich kroić i przesmażać z cebulą jak zwykle i okazało się to tak trafionym pomysłem, że teraz robię to już stale:)
2010/10/03 08:45:59
upiekłam kotleciki wczoraj na obiad wyszły pyszne pozdr :)
2010/10/03 19:27:51
Bardzo się cieszę:)
2010/10/10 21:39:08
Wyglądają wspaniale ...
2010/10/12 11:50:51
:)
2010/10/16 17:03:19
U mnie nie tak dawno były z fetą. Twoje na pewno też smaczne :)
2010/10/31 16:41:19
Zapowiadają się bardzo smakowicie.
2011/01/27 08:45:16
Sowo, mój mąż (bo to on gotuje) został fanem Twojej strony:). Szczególnego apetytu nabrał na te właśnie kotleciki. Obiecał wypróbować Twój przepis przy najbliższej okazji. Nie mogę się doczekać:)
2011/01/27 13:30:19
Ależ mi miło!
Życzę w takim razie smacznego i polecam inne przepisy:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!