Kotlety wymyślone na poczekaniu okazały się bardzo delikatne i smaczne.
Składniki na ok. 8 szt.:
* 500 g mięsa mielonego
* 2 cebule
* 250 g pieczarek albo więcej
* mozarella wędzona albo inny ser wędzony
* musztarda dijon
* jajko
Ok. 5 sporych pieczarek i 2 cebule posiekałam drobno w malakserze.
Dodałam
do mięsa, do tego jajko, 2 duże łyżki musztardy, sól, pieprz i wszystko
dobrze wymieszałam. Masa wyszła dość miękka, nie dało się uformować
kotletów, więc kładłam je ręką na rozgrzanej z niewielką ilością oleju
patelni. Po przysmażeniu z jednej strony przekładałam łopatką na drugą,
nawet się nie rozleciały, czego się obawiałam, a w ostatniej fazie
posypałam je obficie startym serem.
W międzyczasie resztę pieczarek grubo pokroiłam i wrzuciłam na patelnię.
Polecam, fajna odmiana tradycyjnych mielonych:)
Komentarze
2010/09/26 15:15:38
Wyglądają bardzo apetycznie i te pieczarki...palce lizać, na pewno wypróbuję przepis!
2010/09/26 18:58:18
Pieczarki w takiej formie zrobiłam
kiedyś z lenistwa, bo nie chciało mi się ich kroić i przesmażać z cebulą
jak zwykle i okazało się to tak trafionym pomysłem, że teraz robię to
już stale:)
2010/10/16 17:03:19
U mnie nie tak dawno były z fetą. Twoje na pewno też smaczne :)
2011/01/27 08:45:16
Sowo, mój mąż (bo to on gotuje)
został fanem Twojej strony:). Szczególnego apetytu nabrał na te właśnie
kotleciki. Obiecał wypróbować Twój przepis przy najbliższej okazji. Nie
mogę się doczekać:)
2011/01/27 13:30:19
Ależ mi miło!
Życzę w takim razie smacznego i polecam inne przepisy:)
Życzę w takim razie smacznego i polecam inne przepisy:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!