czwartek, 15 kwietnia 2021

Kurczak po grecku z piekarnika - wielce smakowity!

 

Kurczak po grecku z piekarnika - wielce smakowity!



Rzadko mi się zdarza, żebym wrzucała przepis w tym samym dniu, w którym przygotowuję i jem nowe danie.
Zwykle wpis pojawia się na blogu po jakimś czasie od konsumpcji (czasem ten "jakiś czas" to kilka tygodni lub wręcz miesięcy), a im więcej czasu mija, tym trudniej mi przychodzi zebrać wszystko do kupy i opublikować.
Dzisiaj jest to "rzadko", bo wrzucam post z daniem, które zaserwowałam na dzisiejszy obiad. Tak mnie bowiem od pierwszego kęsa zachwyciło, że nie mogłam z tym czekać💖.

Przepis na takiego greckiego kurczaka trafił do mnie 2 dni temu i tak mi się spodobał, że kolejnego dnia, czyli wczoraj, zakupiłam udka kurczaka i paprykę (nie kupiłam oliwek, bo byłam pewna, że mam w domu słoik), wieczorem zamarynowałam, a dzisiaj upiekłam i podałam na obiad.
I zakochałam się! To danie jest pyszne!

W przepisie była użyta blacha wyłożona papierem do pieczenia, ja wzięłam szklane płaskie naczynie.


Składniki na 2-3 porcje:
* 4 udka kurczaka (bez pałek) - kupuję zagrodowego
* zielona papryka
* średnia cebula - dałam czosnkową
* ok. 70 g sera feta
* oliwki - nie miałam, dałam kapary
* 2 średnie pomidory
* na wierzch gałązka mięty (dodałam od siebie i był to dobry pomysł)

Marynata:
* 3 łyżki oliwy
* sok i skórka z ok. 3/4 cytryny  
* 2 duże posiekane ząbki czosnku
* duża łyżka oregano
* sól, pieprz

Sos czosnkowy:
* ok. 200 g jogurtu greckiego
* łyżka majonezu
* 1-2 wyciśnięte ząbki czosnku
* sól, pieprz


Udka z kurczaka pozbawiłam kości, a mięso pokroiłam na ok. 2 centymetrowe paski (ze skórą).
W misce wymieszałam składniki marynaty, włożyłam kurczaka, wymiętoliłam go dokładnie w marynacie i zostawiłam na noc w lodówce (pod przykryciem).
Można na noc, można na godzinę, można na kilka, zależy jak komu pasuje.

Następnego dnia w porze obiadowej pokroiłam w plastry paprykę i pomidory, cebulę w szersze plasterki (kawałki), fetę w kostkę (ale lepiej jest pokruszyć, ładniej się prezentuje w daniu).
Porozkładałam paprykę, cebulę i kurczaka w naczyniu.

Kurczak po grecku z piekarnika - wielce smakowity!


Włożyłam na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200* C.

Po tym czasie dołożyłam pomidory, fetę i kapary i ponownie włożyłam do piekarnika na 10 minut.


Kurczak po grecku z piekarnika - wielce smakowity!


W międzyczasie zrobiłam sos czosnkowy.
I gotowe, choć mogłam jeszcze na kilka minut potrzymać w piekarniku, kurczak by się mocniej zrumienił (i tak zrobię następnym razem).
Podałam z sosem czosnkowym i gałązką mięty.

Danie jest proste i pyszne! Róbcie!:)


Kurczak po grecku z piekarnika - wielce smakowity!

Kurczak po grecku z piekarnika - wielce smakowity!

Kurczak po grecku z piekarnika - wielce smakowity!




"Jeśli jesteś panem swojego oddechu, nikt nie ukradnie ci spokoju."
Bernard Fruga




2 komentarze:

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!