Jajka chyba nigdy mi się nie znudzą.
Pamiętam, jak byłam lata temu na diecie optymalnej, to przez 3 miesiące jadłam codziennie na śniadanie jajecznicę i mi się nie znudziła. Wtedy jadło się proste potrawy, bo nie było takich składników jakie są dzisiaj dostępne.
Dzisiaj można szaleć👌.
I wersja
Składniki na porcję:
* 3 jajka
* kawałek sera pleśniowego Gorgonzola, Lazur itp.
* 1-2 łyżki startego sera cheddar
* łyżka masła klarowanego
* sól (umiarkowanie, bo sery są słone), pieprz, lubczyk, czosnek niedźwiedzi (miałam zamrożony)
Jajka roztrzepałam z przyprawami, wylałam na patelnię z rozgrzanym masłem, chwilę zostawiłam na ogniu, a pod koniec ścinania pokruszyłam na wierzch ser pleśniowy.
Po zdjęciu omleta z patelni i częściowym zwinięciu w rulon posypałam go startym cheddarem.
II wersja
Składniki na porcję:
* 3 jajka
* 3 łyżki śmietanki 30%
* kilka plasterków sera mozzarella (wersja żółta)
* łyżka masła klarowanego
* sól, pieprz, lubczyk, bazylia i co tam się chce
Jajka roztrzepałam z przyprawami i śmietanką, wylałam na rozgrzane masło i pod koniec dorzuciłam na wierzch mozzarellę.
III wersja z dn. 9.01.2022
Składniki na porcję:
* 3 jajka
* kilka plasterków camemberta i serka śmietankowego z ziołami
* łyżka masła klarowanego
* do jajek: sól, pieprz, papryka słodka
* sałata
* pomidorki koktajlowe
* kawałek rzodkwi białej
* ogórek zielony
* sól, pieprz, zioła prowansalskie
Usmażyłam omlet, pod koniec położyłam na środku plasterki serów i po chwili zwinęłam w rulon. Pokroiłam i ułożyłam na talerzu z warzywnymi dodatkami.
Składniki na porcję:
* 3 jajka
* kilka plasterków camemberta i serka śmietankowego z ziołami
* łyżka masła klarowanego
* do jajek: sól, pieprz, papryka słodka
* sałata
* pomidorki koktajlowe
* kawałek rzodkwi białej
* ogórek zielony
* sól, pieprz, zioła prowansalskie
Usmażyłam omlet, pod koniec położyłam na środku plasterki serów i po chwili zwinęłam w rulon. Pokroiłam i ułożyłam na talerzu z warzywnymi dodatkami.
"To nie tragiczne zdarzenie determinuje nasze życie, lecz wybory, które podejmujemy, by się z tą tragedią uporać."
Deepak Chopra
Dzień dobry,
OdpowiedzUsuńa jak mrozi Pani czosnek niedźwiedzi? Liście w całości czy pokrojone? Czy jeszcze inaczej :-)?
Joanna
Mrożę krojone, takie od razu do użytku żeby były:)
UsuńUwielbiam lubczyk,więc druga wersja mi bardziej pasuje.Bardzo szybkie danie w przygotowaniu,a do tego smaczne.
OdpowiedzUsuńI pierwsza i druga opcja jest pyszna
OdpowiedzUsuń