wtorek, 23 kwietnia 2019

Oopsie bread, czyli chlebek chmurka - przepyszny!


Oopsie bread, czyli chlebek chmurka - przepyszny!




Do tej pory zastępstwem pieczywa na diecie ketogenicznej były u mnie keto bułki.
Ale zachciało mi się odmiany i zrobiłam chlebek chmurkę, o którym tyle słyszałam. Nie wiem skąd nazwa "chlebek" skoro wszędzie widzę go w postaci niewielkich placuszków.
U mnie natomiast wyszedł w kształcie placka na całą foremkę, ale zakochałam się w nim od pierwszego kęsa, a również wejrzenia, bo, mimo obaw co to z tego będzie, placek wyszedł dorodny!
Spodobał mi się w takiej wersji, więc kolejne też były takie.

Można dodać do ciasta łuski babki jajowatej, przyprawy, sól, słodzik.
Piekąc go pierwszy raz nie dodałam proszku do pieczenia (we wszystkich przepisach proszek zawsze jest), bo zapomniałam kupić (rzadko teraz piekę) i mimo to pięknie wyrósł, co widać na zdjęciach.
Najpierw zrobiłam wersję na słodko, a potem wytrawną.
Można jeść ze wszystkim, smakuje wybornie i choć jest lekki syci na długo.



Wersja słodka


Składniki na 6 "kromek":
* 3 średnie jajka
* ok. 70 g serka śmietankowego, czyli 3 pełne łyżki
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - w tej wersji nie dałam
Na wierzch:
* śmietana 36%
* mus z kilku mrożonych truskawek i 1/2 łyżeczki erytrytolu



Żółtka oddzieliłam od białek, białka ubiłam na sztywno, a żółtka połączyłam  z serkiem.
Wymieszałam delikatnie całość i zaczęłam kłaść porcje puszystej masy na papier do pieczenia przy pomocy łyżki (piekłam w małym piekarniku).
Po zrobieniu 3 kupek zorientowałam się, o co nie było zbyt trudno, bo po prostu rzucało się to w oczy, że za nic w świecie nie zmieszczę całości miski w postaci kupek na tej małej blaszce!
Chwilka konsternacji (rozgrzewać duży piekarnik?) i szybka decyzja: wykładam całą masę na papier, niech się dzieje co chce!
Masa się rozlała, więc tylko lekko wyrównałam powierzchnię i włożyłam foremkę do piekarnika.
Piekłam w temp. ok. 150* C przez 20 minut i chwilkę jeszcze z włączoną tylko górną grzałką, aby się mocniej przyrumienił wierzch.


Oopsie bread, czyli chlebek chmurka - przepyszny!


Chlebek pięknie wyrósł i tylko z jednej strony lekko się wylał poza papier.
Byłam pewna, że zaraz się pomarszczy jak bezy, które kiedyś robiłam.
A tu nic! Jak był puszysty taki pozostał, no pięknie!


Oopsie bread, czyli chlebek chmurka - przepyszny!


Pokroiłam go na 6 kawałków, nałożyłam na wierzch śmietanę i truskawki zmiksowane z erytrytolem. Zjadłam cały chlebek sama, za co dostałam burę od córki i małżonka, że im nawet kawałka do spróbowania nie zostawiłam.


Oopsie bread, czyli chlebek chmurka - przepyszny!




Za 2 dni zrobiłam wersję wytrawną.


Wersja wytrawna

Składniki na 6 "kromek":
* 3 średnie jajka
* ok. 70 g serka śmietankowego, czyli 3 pełne łyżki
* sól, pieprz, lubczyk, czosnek niedźwiedzi
Do środka:
* kilka plasterków podgardla wędzonego
* ogórek małosolny
* pomidorki koktajlowe
* liść sałaty




Chlebek zrobiłam tak samo jak w pierwszej wersji, tylko dodałam do ciasta przyprawy i wzięłam większy kawałek papieru do pieczenia.


Oopsie bread, czyli chlebek chmurka - przepyszny!


Wędzone podgardle usmażyłam na patelni. Skomponowałam kanapki z sałatą, ogórkiem małosolnym i pomidorami.


Oopsie bread, czyli chlebek chmurka - przepyszny!

Oopsie bread, czyli chlebek chmurka - przepyszny!


Taki chlebek można przechować w lodówce 2-3 dni, a w zamrażalniku o wiele dłużej. Wkładając do zamrażalnika dobrze jest poprzekładać kromki pergaminem, wtedy wyciąga się pojedyncze kromki i nic się nie skleja.
To jest po prostu genialne jedzenie!


Oopsie bread, czyli chlebek chmurka - przepyszny!

Oopsie bread, czyli chlebek chmurka - przepyszny!




"Jeżeli chcesz ocenić jakąś sprawę, nie podchodź do niej z gotową odpowiedzią"
ks. Adam Boniecki 


8 komentarzy:

  1. pieke dosyć często te „bułki chmurki „ ale nigdy w tej dużej wersji ..super pomysł podkradam..no i śmiało dopisz MM 1 faza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekę tylko w takiej wersji, właśnie czekam aż się upiecze dzisiejszy:)
      Dopisałam, dzięki!

      Usuń
  2. Czy serek typu Almette może być?

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam je dziś ale z mascarpone bo nie miałam innego serka. Wyszły pyszne. Robiłam do hamburgerów. Są super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie! Też zrobię z mascarpone, skoro takie pyszne wychodzą:)

      Usuń
  4. A czy można użyć domowego twarogu pełnotłustego????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie wiem, nie robiłam z twarogiem. Spróbuj i daj znać czy wyszło dobrze:)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!