wtorek, 28 sierpnia 2018

Brownie z kaszy jaglanej z czarną porzeczką


Brownie z kaszy jaglanej z czarną porzeczką





To ciasto to element obecnej diety mojej córki.
Wspominałam już o jej zmaganiach z wagą i wielu nieskutecznych dietach, a raczej sposobach odżywiania, bo to nigdy nie były diety krótkotrwałe typu: zepnij się, schudnij, a potem jedz co chcesz.
W tej chwili jest na diecie opracowanej przez dietetyczkę z MedFood, który znam i cenię od dawna, ale do tej pory szukałyśmy raczej pomocy na miejscu. Tym razem jest to pomoc on-line.
Wkrótce będzie kilka przepisów z jej diety, bo są bardzo proste, smaczne i dla każdego (niekoniecznie odchudzającego się), a dzisiaj przepis na ciasto.
Mnie bardzo smakowało, mojej córce przeszkadzał kwaśny smak porzeczek (dałam zamiast wiśni).



Składniki na foremkę 20x10:
* 70 g kaszy jaglanej
* 30 g mąki gryczanej (robię w domu z kaszy)
* 75 g gorzkiej czekolady
* 2 jajka
* ok. 70 g oleju kokosowego
* 2 pełne łyżeczki ksylitolu
* ok. 100 g czarnej porzeczki (miałam mrożoną) - w przepisie były wiśnie




Kaszę ugotowałam i zmiksowałam z lekko roztrzepanymi jajkami, mąką, roztopionym olejem kokosowym i ksylitolem. Dodałam do tego posiekaną czekoladę i porzeczki (część zostawiłam do posypania wierzchu).


Brownie z kaszy jaglanej z czarną porzeczką


Masę przeniosłam do foremki i posypałam nierówno pozostałymi porzeczkami.


Brownie z kaszy jaglanej z czarną porzeczką


Piekłam w moim małym piekarniku w temp. ok. 180* C ok. 30 minut. Nie miałam pewności, czy to dość, bo ciasto było cały czas bardzo mokre, ale stwierdziłam, że tych składników do pieczenia to tutaj prawie nie ma, więc nie grozi nam niedopieczenie, a ciasto widocznie stężeje po jakimś czasie.
I tak się stało, ciasto po wystygnięciu mocno stężało i trzymało formę.

Tutaj jeszcze w foremce:


Brownie z kaszy jaglanej z czarną porzeczką


A tu już schłodzone:


Brownie z kaszy jaglanej z czarną porzeczką

Brownie z kaszy jaglanej z czarną porzeczką





"Szczęście? Nie uważać zwykłych zmartwień za katastrofy."

Andre Maurois




3 komentarze:

  1. Fajny przepis:-) na pewno kwaśne owoce robią tu dobrą robotę:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie! Przełamują słodycz i "mulistość" ciasta:)

      Usuń
  2. Bardzo ładnie wygląda :) Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!