wtorek, 17 października 2017

Ryż na słodko z jabłkami i nie tylko


Ryż na słodko z jabłkami




Często sobie przypominam, że dawno czegoś nie jadłam.
Teraz padło na ryż na słodko z jabłkami. Taki ryż w wersji klasycznej jest tutaj (no, może ten dodatek malin niezbyt klasyczny).
Tym razem do jabłek dodałam gruszkę (bo już zbliżał się mocno jej czas przydatności do spożycia) i jedną (ale dużą) wałęsającą się po kuchni śliwkę.
Wyszło może nie klasycznie, ale pysznie, a to w końcu najważniejsze. 



Składniki na porcję:
* 2 jabłka
* gruszka
* śliwka
* łyżeczka masła
* cynamon (używam cejlońskiego)
* ok. 1 cm kawałek imbiru
* kilka listków mięty
* 4 łyżki ryżu basmati



Owoce obrałam, pokroiłam i udusiłam z masłem, odrobiną wody i przyprawami (cynamonu sypię teraz sporo, polubiliśmy się bardzo).
Jabłka nie rozpadły się, ale je zostawiłam w takiej formie, bo niekoniecznie to musi być owocowy mus, żeby było dobre.
Ryż gotowałam jak zwykle 10 minut.
Listki mięty dopełniły smak:)


Ryż na słodko z jabłkami

Ryż na słodko z jabłkami




"Zasypiać i budzić się przy kochanej osobie to tylko ułamek szczęścia. Dopełnieniem jest zagospodarowanie reszty."
Lidia Jasińska



7 komentarzy:

  1. mniam...ostatnio mam smaka na ryż na słodko ..robiłam z pokrojonym bananem i oczywiście cynamonem ...z jabłkiem uwielbiam ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basia! Nie widziałam Cię wieki! Nawet przymierzałam się napisać do Ciebie, ale na razie na przymiarkach zeszło:)
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Świetnie się to prezentuję :) Ogólnie nie przepadam za ryżem, ale ten słodko całkiem mi wchodzi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też ryż za często nie bywa na stole, a jak bywa, to najczęściej właśnie w takiej słodkiej wersji:)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!