Naleśniki z nadzieniem warzywnym jadłam jakiś czas temu w Opactwie Benedyktynów w Tyńcu podczas kurso-konferencji na temat zdrowia. Były tak przepyszne, że wszyscy bez wyjątku się nimi zachwyciliśmy. Pomyślałam, że koniecznie muszę takie naleśniki zrobić.
I zrobiłam, z tym, że gryczane (bo tamte były klasyczne, czyli pszenne).
Składniki na 3 naleśniki:
* 3 łyżki mąki gryczanej
* jajko
* ok. 150 ml wody
* posiekane listki kolendry
Nadzienie:
* marchew
* pietruszka
* kawałek selera
* kawałek batata
* por
* ząbek czosnku
* 2 łyżki masła
* sól, kmin rzymski, kozieradka, lubczyk, oregano
* odrobina cheddara do posypania
Warzywa pokroiłam, ugotowałam na parze, przełożyłam na patelnię z pokrojonym i uduszonym na maśle porem. Dusiłam kilka minut, przyprawiłam. W sumie można od razu wrzucić na patelnię z pominięciem gotowania na parze. Moje warzywa nie były drobno pokrojone, więc je z grubsza jeszcze zmiksowałam.
Porcje nadzienia układałam na naleśniku, naleśnik zwijałam, kroiłam na dwie części i lekko podgrzewałam na patelni. Na koniec posypałam serem cheddar.
Te, które jadłam w Tyńcu miały dodatek sosu czosnkowego, ja nie zrobiłam, ale bardzo tu pasuje.
"Najważniejszym powodem dla którego ludzie nie osiągają tego, czego chcą, jest to, że sami nie wiedzą, czego chcą"
Harv Eker
Super opcja! Dawno nie jadłam naleśników na wytrawnie :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Czyli też jesteś amatorką słodkich?;)
UsuńNie jadłam nigdy naleśników innych niż na słodko. Szukam właśnie inspiracji do gotowania. Na pewno spróbuje takie naleśniki przygotować :) Dzięki!
OdpowiedzUsuńTo podobnie jak ja, bo ja też naleśniki jadam głownie wersji na słodko:)
Usuń