czwartek, 25 kwietnia 2013

Cykoria i awokado, czyli małe co nieco:)


przekąska z cykoria i awokado




Kolejna pasta z awokado, tym razem podana jako przekąska z wykorzystaniem cykorii, z którą się już wyraźnie zaprzyjaźniłam. 
Bardzo fajny to był pomysł, w sam raz na rozpoczynający się sezon grillowy i ogrodowy.



Składniki:

* 1-2 awokado (sł)
* łyżka oleju lnianego (sł)
* świeża cebulka, bazylia (o)
* 2-3 łyżki kaparów (sł)
* sok z cytryny (k)
* lubczyk (g)
* liście cykorii (g)



Awokado obrałam ze skórki i dodając po kolei składniki najpierw ugniatałam widelcem,  a potem zmiksowałam na mniej więcej gładki krem. 
Nakładałam na listki cykorii, posypałam jeszcze po wierzchu kaparami i pałaszowałam:) 



przekaska z cykoria i awokado

przekąska z cykorią i awokado






"Wolność oznacza odpowiedzialność. A to jest właśnie to, czego się większość ludzi obawia."
George Bernard Shaw




10 komentarzy:

  1. Początkowo myślałam, że to nie kapary, tylko jakieś orzechy, co chyba nie byłoby złe. Smakowicie wygląda ta zieloniasta przekąska. Dopisuję awokado i cykorię do listy zakupów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam uwielbiam pasty :)
    jezeli jtr znajde w sklepie awokado na pewno wpróbuję Twój przepis ;)
    pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ostatnio przed moimi oczami coś dużo przepisów z awokado... chyba czas się wybrać po awokadowe zakupy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajnie wygląda ta przekąska, ale ja nie lubię cykorii za to, że jest taka gorzka :-( ale w połączeniu z awokado pewnie lepiej smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie mnie też zawsze towarzyszyła myśl, że to mało jadalne warzywo jest przez tę goryczkę. A tak nie jest jak się ją odpowiednio przygotuje:)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!