środa, 10 kwietnia 2013

"Przednówkowa" zupa z serem pleśniowym


zupa z burakami



Już się wydawało, że wiosna w końcu przyjdzie, a tu nas zaskoczyła na całej linii. 
Zachciało mi się więc rozgrzewającej, prostej zupy, a żeby za prosta nie była, to dorzuciłam do niej kawałki sera pleśniowego.
Zupa przygotowana wg zasad Kuchni Pięciu Przemian.



Składniki na 1-2 porcje:

* spory burak
* 2 ziemniaki
* duży por
* 1/2 selera
* pietruszka
* 1/2 ostrej papryczki
* kawałek sera pleśniowego typu Lazur
* przyprawy: kminek mielony, sól, lubczyk, tymianek,sok z cytryny



Do garnka z wrzącą wodą wrzuciłam pokrojone w małą kostkę ziemniaki, buraki i pietruszkę i dosypałam 1/3 łyżeczki zmielonego kminku (sł). 
Po chwili dodałam  pokrojony seler, por i papryczkę (o). 
Gotowałam ok. 20 min. w międzyczasie dodając sól do smaku (sn), łyżeczkę soku z cytryny (k), 1/4 łyżeczki lubczyku i tymianku (g).
Po ugotowaniu dodałam odrobinę masła (sł), lekko zmiksowałam, dorzuciłam pokrojoną cebulkę i kawałki lazura (o).
Wyszło pysznie:)

zupa z burakami



"Oczekiwać, że życie będzie cię traktowało dobrze tylko dlatego, że jesteś dobrym człowiekiem, to jak wyskoczyć na arenę corridy i oczekiwać, że byk cię nie zaatakuje, bo jesteś wegetarianinem"
Pablo Picasso


12 komentarzy:

  1. Pomimo tego, że jest wiosennie, zjadłabym taką zupkę. Bardzo jestem ciekawa takiego połączenia, a najbardziej mnie kusi ten serek pleśniowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupka jest dobra na każdą porę - za chwilę z młodych warzyw:)
      A dodatek sera pleśniowego nadaje lekkiej pikantności i charakteru:)

      Usuń
  2. Błogosławieństwo Pana nad tym blogiem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Już kiedyś widziałam u Ciebie serek pleśniowy w zupie - wtedy też mnie ten pomysł zachwycił, ale w końcu o nim zapomniałam... Po tej zupie już nie zapomnę. Koniecznie muszę wypróbować to połączenie smakowe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj - właśnie w takich kremowych zupach to jest super dodatek:)

      Usuń
  4. uwielbiam takie zdrowe zupki, a lubczyk to świetna przyprawa do zup :) dziś twój przepis wylądował u mnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubczyk to moja podstawowa przyprawa - dodaję do wszystkiego, a szczególnie właśnie do zup - rosół bez lubczyku nie ma smaku;)
      Ciasteczka Ci wpadły w oko i wcale się nie dziwię:)

      Usuń
  5. a ja tak z innej beczki, masz zawsze bardzo ciekawe cytaty pod przepisami, gratuluję ;) nigdy się nie zawiodłam i w większości są dla mnie nowe, choć - mam wrażenie - że dużo kiedyś oglądałam różnych sentencji... a Twoje zawsze jakieś takie mądre, śmieszne lub ciekawe ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło przeczytać, że cytaty Ci się podobają - to mój konik od lat wczesnej młodości:)
      I najbardziej lubię właśnie te z dystansem do życia, z lekką nawet ironią bądź dowcipne, czyli mammy chyba podobne cytatowe upodobania:)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!