środa, 2 maja 2012

Pyszny i zdrowy jabłecznik z nietypową kruszonką


Pyszny i zdrowy jabłecznik z nietypową kruszonką




Pożegnałam się na czas remontu, a  jednak jeszcze zdążyłam, już w warunkach polowych, upiec jabłecznik!Trochę to wymagało ode mnie dreptania po mieszkaniu (rzeczy z kuchni mam poupychane wszędzie) i poszukiwania potrzebnych mi rzeczy i składników, więc pieczenie zajęło mi prawie całe popołudnie, ale w końcu nigdzie się nie spieszyłam, a dzięki temu plackowi jakoś przetrwam najbliższe dni;)

Ciekawe, bo ja za szarlotkami nie przepadałam nigdy, a teraz szukam na nie przepisów. Kręcą mnie szczególnie takie trochę mniej typowe, jak niedawno upieczony przeze mnie placek Gaździny, a dzisiaj ten jabłecznik znaleziony na blogu Mariszki.
Z lekkimi zmianami: zamiast poppingu dałam wiórka kokosowe i zwiększyłam różnorodność bakalii, a także dostosowałam do wymogów Kuchni Pięciu Przemian.



Składniki na tortownicę o śr. 20 cm:

Spód:
*  1/2 szklanki mąki żytniej - u mnie typ 2000
*  1/2 szklanki mąki pszennej typ 1850 graham (aktualizacja: teraz nie używam mąki pszennej)
*  3 łyżki sklarowanego masła
*  2 łyżki miodu
*  1/3 szklanki nasion lnu
*  2 jajka
*  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*  imbir

Mus jabłkowo - bakaliowy:
*  650 g jabłek - waga obranych i bez gniazd nasiennych

*  150 g pokrojonych bakalii - suszone śliwki, żurawina, daktyle, figi
*  cynamon, kurkuma, sok z cytryny, imbir

Kruszonka:
*  1/2 szklanki otrąb orkiszowych
*  1/3 szklanki wiórków kokosowych
*  5 łyżek wody
*  1 łyżka miodu
*  2 łyżki sklarowanego masła
*  imbir


Najpierw przygotowałam mus jabłkowy:
1. obrałam i pokroiłam w kostkę jabłka (k)
2. włożyłam je do garnka z grubym dnem i dodałam trochę wrzącej wody (g)
3. prażyłam prawie do miękkości, po czym dodałam bakalie i 1/3 łyżeczki cynamonu (sł) - w przepisie było 1.5 łyżeczki, ale ja za cynamonem w dużej ilości nie przepadam
4. dorzuciłam 1/3 łyżeczki imbiru (o), szczyptę soli (sn) i 1/2 łyżeczki soku z cytryny (k)
5. chwilę jeszcze prażyłam, po czym jak już jabłka całkowicie się rozleciały odstawiłam do przestygnięcia

Teraz przystąpiłam do przygotowania spodu:
1. jajka, miód i stopione masło (sł) ubiłam przez chwilę mikserem
2. dodałam szczyptę imbiru (o)
3. proszek do pieczenia (sn)
4. mąkę pszenną (k) jeszcze potraktowałam mikserem
5. mąkę żytnią (g) już mieszałam łyżką, bo masa zrobiła się bardzo gęsta
6. na koniec dosypałam ziarna lnu (sł) i z trudem już wielkim włączyłam je do reszty masy
7. masę przełożyłam na spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia i ręką ugniotłam go równomiernie (masa była trudna do formowania, mocno lepiąca)

Pozostało jeszcze przygotowanie kruszonki i okazało się to najprostszą i najszybszą czynnością:
1. do miski wsypałam kokos, dodałam miód i stopione masło (sł)
2. szczyptę imbiru (o)
3. 5 łyżek zimnej wody (sn)
4. dorzuciłam otręby (k) i wszystko wymieszałam tworząc  kruszonkę

I teraz: na spód wyłożyłam mus jabłkowy, przykryłam kruszonką i wsadziłam do piekarnika nagrzanego do 1800C.
Piekłam ok. 40 min., po czym zostawiłam jeszcze na 10 min. w wyłączonym już piekarniku. Z lekka przestudziłam, powoli zdjęłam obręcz i przystąpiłam do próby odkrojenia pierwszego kawałka. Obawiałam się, że będzie miękki i kruszący (tym bardziej, że jeszcze ciepły), a był bardzo zwarty, co mnie mile zaskoczyło!

Jabłecznik dla koneserów, tak bym go określiła - świetny niesłodki spód, pyszny mus jabłkowy nasycony bakaliami i kruszonka dopełniająca całość lekkim posmakiem kokosu:)
Polecam bardzo!

Pyszny i zdrowy jabłecznik z nietypową kruszonką




"Tragedia życia nie polega na tym, że kończy się tak szybko, lecz na tym, że tak długo zwlekamy z jego rozpoczęciem."
Richard L. Evans





Komentarze
2012/05/02 12:07:04
świetna taka zdrowsza wersja jabłecznika, i jaki bogaty w bakalie, podoba mi się Twoja wersja
2012/05/02 13:25:08
To ciasto wygląda kusząco... uwielbiam jabłeczniki, a takiej kruszonki to jeszcze na oczy nie widziałam! :)
Gość: , aaxh107.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/05/02 14:51:06
O kurczę! Ale piękny! I zdrowy! Musi być pyszny...
2012/05/02 21:46:50
Bardzo fajna ta kruszonka, myślę, że wiórki dają tu ciekawy smak. Pozdrawiam :-)
2012/05/03 11:49:10
miód i otręby.. fajna ta kruszonka!
2012/05/03 17:35:37
wspaniale wygląda :)
 2012/05/03 20:56:43
Super Ci wyszedł! I zmiany bardzo mi się podobają. Gotowanie wg Pięciu Przemian to dla mnie na razie nowość, ale chcę to zgłębić, bo zewsząd dochodzą słuchy... zapowiada się na coś ciekawego niewątpliwie :)
2012/05/05 18:08:52
muszę przyznać, że wygląda przepysznie :)
2012/05/05 22:54:43
Bardzo ciekawa propozycja...

Gość: grażynka, 88-199-57-133.tktelekom.pl
2012/05/06 22:28:51
uwielbiam szarlotki- a ta wersja bardzo korci. Co prawda jeśli chodzi o pieczenie to jestem nowicjuszką ale chce spróbować.
2012/05/07 10:56:57
Bosko wygląda!:) muszę wypróbować
2012/05/09 18:50:13 
Faktycznie wygląda pysznie :-) super fotki :-)
2012/05/10 12:02:08
Dziękuję wszystkim za miłe komentarze:)
Kończę już remont i niebawem zaproszę Was ponownie do mojej kuchni:)
Pozdrawiam!
2012/05/16 11:03:48
prześliczne i pewnie przesmaczne! trzeba przetestować w weekend ;)
2012/05/20 08:35:15
Karolcia_cat, daj znać jak przetestujesz:)
2012/06/06 23:03:39
Wspaniały, zdrowy jabłecznik. CHętnie bym zjadła, bo lubię. :)
2012/06/07 08:07:23
Majana, polecam, ale to już chyba w następnym sezonie:)


 

2 komentarze:

  1. Cześć, szukałam ciekawego przepisu na jabłecznik i tu trafiłam. Cieszę się, że są w nim mało przetworzone produkty tj ziarna, masło czy mąka graham. Ciasto się upiekło, w całym domu pięknie pachnie. Napocznę je jutro do kawy, a już teraz wpisałam się do listy obserwatorów by Ciebie Sowo nie zgubić. Pozdrawiam, oliwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam też moje szarlotki z marca br - z mąką orzechową:)
      I cieszę się, że mnie nie zgubisz;)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!