Pożegnałam się na czas remontu, a jednak jeszcze zdążyłam, już w warunkach polowych, upiec jabłecznik!Trochę to wymagało ode mnie dreptania po mieszkaniu (rzeczy z kuchni mam poupychane wszędzie) i poszukiwania potrzebnych mi rzeczy i składników, więc pieczenie zajęło mi prawie całe popołudnie, ale w końcu nigdzie się nie spieszyłam, a dzięki temu plackowi jakoś przetrwam najbliższe dni;)
Ciekawe, bo ja za szarlotkami nie przepadałam nigdy, a teraz szukam na nie przepisów. Kręcą mnie szczególnie takie trochę mniej typowe, jak niedawno upieczony przeze mnie placek Gaździny, a dzisiaj ten jabłecznik znaleziony na blogu Mariszki.
Z
lekkimi zmianami: zamiast poppingu dałam wiórka kokosowe i zwiększyłam
różnorodność bakalii, a także dostosowałam do wymogów Kuchni Pięciu
Przemian.
Składniki na tortownicę o śr. 20 cm:
Spód:
* 1/2 szklanki mąki żytniej - u mnie typ 2000
* 1/2 szklanki mąki pszennej typ 1850 graham (aktualizacja: teraz nie używam mąki pszennej)
* 3 łyżki sklarowanego masła
* 2 łyżki miodu
* 1/3 szklanki nasion lnu
* 2 jajka
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* imbir
* 1/2 szklanki mąki pszennej typ 1850 graham (aktualizacja: teraz nie używam mąki pszennej)
* 3 łyżki sklarowanego masła
* 2 łyżki miodu
* 1/3 szklanki nasion lnu
* 2 jajka
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* imbir
Mus jabłkowo - bakaliowy:
* 650 g jabłek - waga obranych i bez gniazd nasiennych
* 150 g pokrojonych bakalii - suszone śliwki, żurawina, daktyle, figi
* cynamon, kurkuma, sok z cytryny, imbir
* 650 g jabłek - waga obranych i bez gniazd nasiennych
* 150 g pokrojonych bakalii - suszone śliwki, żurawina, daktyle, figi
* cynamon, kurkuma, sok z cytryny, imbir
Kruszonka:
* 1/2 szklanki otrąb orkiszowych
* 1/3 szklanki wiórków kokosowych
* 5 łyżek wody
* 1 łyżka miodu
* 2 łyżki sklarowanego masła
* imbir
* 1/3 szklanki wiórków kokosowych
* 5 łyżek wody
* 1 łyżka miodu
* 2 łyżki sklarowanego masła
* imbir
Najpierw przygotowałam mus jabłkowy:
1. obrałam i pokroiłam w kostkę jabłka (k)
2. włożyłam je do garnka z grubym dnem i dodałam trochę wrzącej wody (g)
3. prażyłam prawie do miękkości, po czym dodałam bakalie i 1/3 łyżeczki cynamonu (sł) - w przepisie było 1.5 łyżeczki, ale ja za cynamonem w dużej ilości nie przepadam
4. dorzuciłam 1/3 łyżeczki imbiru (o), szczyptę soli (sn) i 1/2 łyżeczki soku z cytryny (k)
5. chwilę jeszcze prażyłam, po czym jak już jabłka całkowicie się rozleciały odstawiłam do przestygnięcia
2. włożyłam je do garnka z grubym dnem i dodałam trochę wrzącej wody (g)
3. prażyłam prawie do miękkości, po czym dodałam bakalie i 1/3 łyżeczki cynamonu (sł) - w przepisie było 1.5 łyżeczki, ale ja za cynamonem w dużej ilości nie przepadam
4. dorzuciłam 1/3 łyżeczki imbiru (o), szczyptę soli (sn) i 1/2 łyżeczki soku z cytryny (k)
5. chwilę jeszcze prażyłam, po czym jak już jabłka całkowicie się rozleciały odstawiłam do przestygnięcia
Teraz przystąpiłam do przygotowania spodu:
1. jajka, miód i stopione masło (sł) ubiłam przez chwilę mikserem
2. dodałam szczyptę imbiru (o)
3. proszek do pieczenia (sn)
4. mąkę pszenną (k) jeszcze potraktowałam mikserem
5. mąkę żytnią (g) już mieszałam łyżką, bo masa zrobiła się bardzo gęsta
6. na koniec dosypałam ziarna lnu (sł) i z trudem już wielkim włączyłam je do reszty masy
7. masę przełożyłam na spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia i ręką ugniotłam go równomiernie (masa była trudna do formowania, mocno lepiąca)
2. dodałam szczyptę imbiru (o)
3. proszek do pieczenia (sn)
4. mąkę pszenną (k) jeszcze potraktowałam mikserem
5. mąkę żytnią (g) już mieszałam łyżką, bo masa zrobiła się bardzo gęsta
6. na koniec dosypałam ziarna lnu (sł) i z trudem już wielkim włączyłam je do reszty masy
7. masę przełożyłam na spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia i ręką ugniotłam go równomiernie (masa była trudna do formowania, mocno lepiąca)
Pozostało jeszcze przygotowanie kruszonki i okazało się to najprostszą i najszybszą czynnością:
1. do miski wsypałam kokos, dodałam miód i stopione masło (sł)
2. szczyptę imbiru (o)
3. 5 łyżek zimnej wody (sn)
4. dorzuciłam otręby (k) i wszystko wymieszałam tworząc kruszonkę
2. szczyptę imbiru (o)
3. 5 łyżek zimnej wody (sn)
4. dorzuciłam otręby (k) i wszystko wymieszałam tworząc kruszonkę
I teraz: na spód wyłożyłam mus jabłkowy, przykryłam kruszonką i wsadziłam do piekarnika nagrzanego do 1800C.
Piekłam ok. 40 min., po czym zostawiłam jeszcze na 10 min. w wyłączonym już piekarniku. Z lekka przestudziłam, powoli zdjęłam obręcz i przystąpiłam do próby odkrojenia pierwszego kawałka. Obawiałam się, że będzie miękki i kruszący (tym bardziej, że jeszcze ciepły), a był bardzo zwarty, co mnie mile zaskoczyło!
Piekłam ok. 40 min., po czym zostawiłam jeszcze na 10 min. w wyłączonym już piekarniku. Z lekka przestudziłam, powoli zdjęłam obręcz i przystąpiłam do próby odkrojenia pierwszego kawałka. Obawiałam się, że będzie miękki i kruszący (tym bardziej, że jeszcze ciepły), a był bardzo zwarty, co mnie mile zaskoczyło!
Jabłecznik
dla koneserów, tak bym go określiła - świetny niesłodki spód, pyszny
mus jabłkowy nasycony bakaliami i kruszonka dopełniająca całość lekkim
posmakiem kokosu:)
Polecam bardzo!
Polecam bardzo!
"Tragedia życia nie polega na tym, że kończy się tak szybko, lecz na tym, że tak długo zwlekamy z jego rozpoczęciem."
Richard L. Evans
Richard L. Evans
Komentarze
2012/05/02 12:07:04
świetna taka zdrowsza wersja jabłecznika, i jaki bogaty w bakalie, podoba mi się Twoja wersja
2012/05/02 13:25:08
To ciasto wygląda kusząco... uwielbiam jabłeczniki, a takiej kruszonki to jeszcze na oczy nie widziałam! :)
Gość: , aaxh107.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/05/02 14:51:06
O kurczę! Ale piękny! I zdrowy! Musi być pyszny...
2012/05/02 21:46:50
Bardzo fajna ta kruszonka, myślę, że wiórki dają tu ciekawy smak. Pozdrawiam :-)
2012/05/03 20:56:43
Super Ci wyszedł! I zmiany bardzo mi
się podobają. Gotowanie wg Pięciu Przemian to dla mnie na razie nowość,
ale chcę to zgłębić, bo zewsząd dochodzą słuchy... zapowiada się na coś
ciekawego niewątpliwie :)
Gość: grażynka, 88-199-57-133.tktelekom.pl
2012/05/06 22:28:51
uwielbiam szarlotki- a ta wersja bardzo korci. Co prawda jeśli chodzi o pieczenie to jestem nowicjuszką ale chce spróbować.
2012/05/10 12:02:08
Dziękuję wszystkim za miłe komentarze:)
Kończę już remont i niebawem zaproszę Was ponownie do mojej kuchni:)
Pozdrawiam!
Kończę już remont i niebawem zaproszę Was ponownie do mojej kuchni:)
Pozdrawiam!
Cześć, szukałam ciekawego przepisu na jabłecznik i tu trafiłam. Cieszę się, że są w nim mało przetworzone produkty tj ziarna, masło czy mąka graham. Ciasto się upiekło, w całym domu pięknie pachnie. Napocznę je jutro do kawy, a już teraz wpisałam się do listy obserwatorów by Ciebie Sowo nie zgubić. Pozdrawiam, oliwia.
OdpowiedzUsuńPolecam też moje szarlotki z marca br - z mąką orzechową:)
UsuńI cieszę się, że mnie nie zgubisz;)