Przepis na te ciasteczka pochodzi z książki "Ciasta i ciasteczka", którą dostałam jako nagrodę (pocieszenia) w konkursie na blogu Sylwii:)
Zmieniłam
proporcje, bo w oryginale był raczej dodatek sera, a ja zrobiłam pół na
pół mąka i ser żółty. Zrezygnowałam z proszku do pieczenia i
oczywiście dostosowałam do Kuchni Pięciu Przemian.
Składniki na ok. 30 ciasteczek:
- 170 g mąki orkiszowej (aktualizacja: teraz nie korzystam z mąki pszennej)
- 170 g sera żółtego, najlepiej ostrego
- 2 - 3 łyżki miękkiego masła
- 2 - 3 łyżki wody/mleka
- łyżeczka musztardy dijon
- przyprawy: sól, kurkuma, curry, ostra papryka, lubczyk
Ser
starłam na tarce na dużych oczkach, co nie było za dobrym pomysłem, bo
ciasto za nic się z tego nie chciało zrobić, w związku z czym je
zmiksowałam - kawałeczki sera pozostały, co widać na zdjęciu;)
Składniki dodawałam do miski i mieszałam, jak zwykle, po każdej przemianie:
1. mąka orkiszowa (k)
2. po 1/4 łyżeczki kurkumy i lubczyku (g)
3. masło, ser (sł)
4. musztarda, papryka ostra, curry (o)
5. 1/2 łyżeczki soli i woda (sn)
Zagniotłam
ciasto, po czym odrywałam małe kawałki, toczyłam z nich kulki, a potem
rozpłaszczałam na placek. Wcześniej próbowałam rozwałkować, ale nie
udało mi się i ta metoda z kulkami była najlepsza chyba z możliwych.
Ciastka były każde innego wyglądu i rozmiaru oraz postrzępione na
brzegach, ale czy o piękno tu w końcu chodzi?;)
Na blasze przed pieczeniem:
Piekłam ok. 13 - 15 min. w temp. 1800C.
Obawiałam się czy nie będą za bardzo z piekła rodem, ale moim zdaniem wyszły w sam raz.
Przyjemnie chrupiące, fajne do piwa, do maczania w dipach albo podjadania z dodatkiem serków smakowych.
Najlepsze są w tym samym dniu, w następnych tracą znacznie na chrupkości, ale poza tym zachowują wszystkie walory smakowe:)
"Bywają dni dobre i dni złe. Dobre przemijają. Ubolewamy nad tym. Ale złe dni też przemijają. Dlaczego to Cię nie pociesza?"
Phil Bosmans
Phil Bosmans
Komentarze
Gość: justka2712, pc12-214.chomiczowka.waw.pl
2012/05/29 11:58:02
Fajna przekąska! :) Muszę wypróbować :)
2012/05/30 08:07:34
No ja myślę, że piękno niemal równo
jest ważne ze smakiem (szczególnie na blogu;)), ale właśnie Twoje
nieregularne ciasteczka z postrzępionymi brzegami wyglądają pięknie i
baaardzo apetycznie:)
2012/05/30 22:09:39
Bardzo się cieszę, że nagroda się przydała :) Uwielbiam, że każdy przepis potrafisz tak super zmodyfikować.
2012/06/07 17:36:25
Klaudi23a, przestawiłam się z mąki pszennej pełnoziarnistej na orkiszową - podobno jest zdrowsza:)
Ciasteczka polecam i pozdrawiam:)
Ciasteczka polecam i pozdrawiam:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!