wtorek, 14 stycznia 2020

Mus czekoladowy, czyli deser idealny!


Keto mus czekoladowy, czyli deser idealny!




Szukając pomysłu na coś słodkiego, ale niewielkiego, przypomniałam sobie o musie czekoladowym.
Takim musem zapoczątkowałam 10 lat temu moją blogową przygodę i nie pamiętam, żebym go od tego czasu robiła, choć trudno mi w to uwierzyć. Jeśli nawet, to musiało to być bardzo dawno.
W każdym razie zdecydowałam się na niego bez wahania (i to 2 razy w krótkim odstępie czasu), bo to idealny keto deser:)



Składniki na 5-6 porcji:
*  200 g gorzkiej czekolady - dałam 80%
*  3 średnie jajka
*  ok. 50 g erytrytolu
*  2 łyżki masła
*  200 ml słodkiej śmietanki 30-36%
*  2 łyżki likieru Amaretto



Czekoladę połamałam i stopiłam na parze razem z masłem i alkoholem. Odstawiłam do przestudzenia.
W międzyczasie utarłam żółtka z erytrytolem, dodałam do nich ubitą śmietanę i przestudzoną czekoladę. Na koniec delikatnie wmieszałam ubite ze szczyptą soli białka.
Masę rozłożyłam do pucharków, posypałam startą czekoladą i wstawiłam do lodówki na kilka godzin.
Mus jest bardzo esencjonalny i mocno syci, prawdziwa keto bomba!


Mus czekoladowy, czyli keto odlot:)


A to druga wersja - na wierzchu dałam jeszcze bitą śmietanę.


Keto mus czekoladowy, czyli deser idealny!


Czesio też miałby ochotę;)


keto mus czekoladowy, czyli deser idealny!





"Postęp jest niemożliwy bez zmian, a ci, którzy nie chcą zmienić zdania, nie mogą niczego zmienić."

George Bernard Shaw


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!