Witam!
Będzie
to blog z przepisami na potrawy i wypieki oparte na Metodzie
Montignaca.
Od pół roku stosuję II fazę i od razu zastrzegam, że
nieortodoksyjnie, więc zdarzają się przepisy z odstępstwami. Piszę
„metoda”, a nie „dieta”, bo jest to dla mnie sposób na zdrowie raczej
niż dieta odchudzająca. Zaczęłam ją stosować głównie ze względu na
wysoki poziom cholesterolu, ale również dlatego, że przymierzałam się do
rzucenia palenia i nie chciałam przytyć, co często się zdarza w takiej
sytuacji.
MM okazała się skuteczna w obydwu przypadkach!
Będzie
sporo przepisów na słodkości, które bardzo lubię i nie chcąc z nich
rezygnować uczę się modyfikować standardowe przepisy tak, żeby były albo
w 100% MM, albo z niewielkimi odstępstwami. Czasem zdarzają się
odstępstwa totalne, ale II faza to dopuszcza od czasu do czasu.
Na powitanie mus czekoladowy z bloga Passionfruit.
Składniki na 4 porcje:
* 250 ml śmietany 36% - dałam 200 ml 30%
* 100 g czekolady – ja dałam niecałą tabliczkę gorzkiej i kilka kostek mlecznej
* 2 łyżeczki cukru pudru - u mnie łyżeczka fruktozy (aktualizacja: teraz korzystam z ksylitolu)
* 2 żółtka – dałam w sumie 3, bo w drugim jajku niespodziewanie były 2
* 1 białko
* 1 łyżka masła
Jajka umyłam i sparzyłam.
Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej wraz z masłem.
Ubiłam śmietanę dodając fruktozę i odstawiłam ją do lodówki.
Rozpuszczoną czekoladę zostawiłam do przestygnięcia. Do letniej czekolady dodałam żółtka i wymieszałam.
Białko ubiłam na sztywno z dodatkiem szczypty soli, delikatnie wymieszałam z czekoladą i ubitą pianą.
Zostawiłam trochę śmietany do dekoracji, położyłam na wierzchu czekoladową kuleczkę i posypałam zmielonymi orzechami.
Deser przełożyłam do filiżanek (mogą być kieliszki, salaterki czy co tam kto ma) i odstawiłam na godzinę do lodówki.
Dla mnie deser bomba !!! Niesamowicie musowy i czekoladowy, po prostu niebo w gębie:)
Bierzcie łyżeczki i do dzieła, póki jeszcze jest;)
Komentarze
2010/01/16 10:40:13
Jak już mówiłam, bardzo się cieszę że mus Ci smakował. Życzę wytrwałości z Montignacem, :) Pozdrawiam serdecznie :)
2012/11/08 14:12:24
Super, Polecam i Pozdrawiam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!