Uzależnienie to mało powiedziane. To już jakaś plackowa mania u mnie, bo placki na białkach jem prawie codziennie.
Zaczęło się od owsianych i ryżowych, a teraz na tapecie różne warianty kokosowych z dodatkiem mąki ryżowej.
Te poprzednie robiłam na wodzie, tutaj użyłam mleka kokosowego, w dodatku dość gęstego.
Wychodzą rewelacyjne, delikatne i puszyste.
Składniki na 4 placki/porcję:
* 2 łyżki wiórków kokosowych/mąki kokosowej/zmielonych wiórków
* 2 łyżki mąki ryżowej
* 2 białka + szczypta soli
* ok. 100 - 150 ml mleka kokosowego (gęstego)
* olej kokosowy do smażenia
* miód gryczany opcjonalnie
* błonnik witalny opcjonalnie
Dodatki:
* banan, maliny
* śliwki
* starte jabłko i orzechy włoskie
* orzechy włoskie i czekolada
Mąki, pokrojone owoce i mleko kokosowe mieszam w misce, dokładam dobrze ubite białko i ponownie delikatnie wszystko mieszam. Na rozgrzany olej nakładam kupki ciasta i smażę najpierw z jednej, potem z drugiej strony. Przekładam ostrożnie szeroką łopatką, zwykle się udaje;)
Czasem polewam miodem albo mlekiem kokosowym, posypuję kokosem i startą kostką gorzkiej czekolady.
Zapraszam na śniadaniową orgię:)
Z mielonymi wiórkami, bananem i malinami:
Z mąką kokosową, bananami, malinami i startą czekoladą:
Z mielonymi wiórkami, śliwkami i startą czekoladą:
Z mąką kokosową i błonnikiem witalnym:
Z czekoladą i orzechami:
Z całymi wiórkami, jabłkiem i orzechami:
"Prawdziwe odkrywanie świata nie polega na poszukiwaniu nowych lądów, ale na patrzeniu w nowy sposób."
M.Proust
Jestem fanką kokosowych smaków, szczególnie mleka ;) placuszki skradły moje serce, a kiedy już je zrobię to zapewne skradną i podniebienie :)
OdpowiedzUsuńKokosowe slodkosci!
OdpowiedzUsuńWygladaja super...!
OdpowiedzUsuńPyszota takich jeszcze nie jadłem, ale na sam widok ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takich placuszków. Prezentują się bardzo ciekawie! Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast maki ryżowej moge użyć coconut flour albo almond flour? Dziękuje
OdpowiedzUsuńMyślę, że będzie ok:)
Usuń