Bataty kupiłam kiedyś z ciekawości, zrobiłam z nich frytki. Jednak batatowe frytki nie okazały się dla mnie smakołykiem, zdecydowanie za słodkie jest to warzywo (dla mnie) do takich dań.
Straciłam więc zapał do dalszych eksperymentów. Na długo. Ale pewnego dnia podczas zakupów pomyślałam sobie, że może dam im jeszcze drugą szansę.
Mając bataty w domu zobaczyłam u Matki Polki batatowe placki i stwierdziłam, że może to jest to? Tylko ja je zrobię na słodko, dodam jakieś bakalie i powinno być ok.
Na następny dzień placki były gotowe, a raczej to co z nich wyszło, bo placków to nie przypominało, ale za to było pyszne! Nie do wiary jak pyszne!
Składniki na 1-2 porcje:
* 1/2 batata
* jajko
* garść żurawiny
* orzechy włoskie
* 2-3 łyżki wiórków kokosowych
* olej kokosowy
Bataty po obraniu i starciu na grubych oczkach wymieszałam z roztrzepanym jajkiem, żurawiną, wiórkami. Rozgrzałam na patelni łyżeczkę oleju i nałożyłam dwie kupki batatowej masy formułując je w placki.
Do tego momentu szło zgrabnie, a nawet dalej, bo jeden placek, mimo obaw, udało mi się przełożyć na drugą stronę.
Drugi jednak rozleciał się na kawałki.
Potem było już tylko gorzej, do tego stopnia, że podjęłam decyzję o pozbawieniu placków jakiejkolwiek formy i przemieszaniu zawartości patelni. W końcu skoro składniki są ok, to w takiej czy innej formie powinny być zjadliwe.
Okazało się, że to co wyszło, czyli przesmażone wiórki batatowe z dodatkami, było w smaku pyszne! Przypominało mi placuszki śniadaniowe, które robię. Wymiotłam cały talerz i przystąpiłam do zrobienia drugiej porcji z pozostałego ciasta (?). Tym razem wrzuciłam od razu wszystko na patelnię, dodałam jeszcze garść orzechów włoskich (super pomysł!) i smażyłam mieszając często łopatką.
Posypałam na koniec kokosem i zjadłam drugą porcję.
Nie uwierzyłabym, że to może być takie dobre, odtąd bataty tylko na słodko, z bakaliami. A może nawet pokuszę się o zrobienie batatowego ciasta?
"Wariat to człowiek cierpiący na dużą niezależność intelektualną"
Ambrose Gwinnett Bierce
a może jakby je w piekarniku upiec to byłyby jeszcze bardziej chrupiące?
OdpowiedzUsuńChrupiące były, tylko się rozleciały.
UsuńForma nieistotna, ważne, że wyszło smacznie :) Na słodko nie próbowałam batatów, ale może się skuszę :)
OdpowiedzUsuńDla mnie tylko na słodko wchodzą w grę;)
UsuńSuper pomysl z plackami ..ciasto robilam i nie powalilo mnie...!
OdpowiedzUsuńPlacki wyprobuje w wersji z samym bialkiem, zeby byly na 1 faze MM ..
Pomysl z piekarnikiem nie jest zly....robilam z dyni placki na patelni i w piekarniku byly o niebo lepsze...!
A Tak wogole sa bataty mniej slodkie tez..sa jasniejsze...to inny gatunek ..Ja lubie kazde...w piekarniku zapiekane super..!
W piekarniku raz próbował zrobić placki ziemniaczane, niestety, przerosła mnie ta forma ich pieczenia;)
UsuńMusze w koncu batata kupic i spróbować.Przymierzam sie od dawna ;-)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, a nuż się okażą dla Ciebie rewelacyjne w smaku?:)
UsuńJa placki z babtatów uwielbiam . Nie zdarzyło mi się aby się rozlatywały, sama jestem ciekawa dlaczego Tobie nie wyszły...No ale forma nieważna, fajnie, że smakowały :)
OdpowiedzUsuńMoże dlatego, że ich nie odcisnęłam? Ale moje raczej suche były. A może to zależy od rodzaju batata, nie mam pojęcia, kiedyś nie wyszły mi też placki z cukinii.
UsuńTe placki mają dużą niezależność konsystencyjną. Ale generalnie jeżeli jadalne i do tego smaczne - ontologia nie ma dużego znaczenia. Nie jestem przekonana do batatów. Dla mnie są w jednej kategorii z dynią i brukselką - nie przepadam. Ale może kiedyś zaryzykuję. :)
OdpowiedzUsuńAle nie jesteś przekonana z góry, bez próbowania?
UsuńPrzekonania z góry nie mam (to działa u mnie tylko w stosunku do ślimaków i innych naprawdę paskudnych stworów) Te warzywa próbowałam, ale mnie rozczarowały. Może to kwestia odpowiedniego przygotowania?
OdpowiedzUsuńSpróbuję plackow bo nigdy nie robilam a brzmi pysznie ...i wygląda. Robie pieczone fryty w piekarniku...sol..czosnek granulowany...pieprz cayenne ...oregano i tajny składnik cii...cynamon :) ale taki typ ziemniakow trzeba lubic i ...dla mojej familii jest okey. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTak, trzeba lubić, zgadza się, frytki robię z innych warzyw, z batatów jakoś mi nie podeszły;)
Usuń