Moje jesienno-zimowe śniadania to głównie 3 pozycje: kasza jaglana, ryż i placki/pancakesy. Oczywiście w różnych wariacjach, żeby się nie znudziło:)
Dzisiaj ryż z musem owocowym, w dwóch opcjach.
Składniki:
- ryż brązowy
- łyżka masła/oleju
- kurkuma, sól, kilka kropli soku z cytryny, imbir
- gruszka, banan, kilka śliwek
- zmielone siemię lniane (w drugiej wersji bez)
- orzechy włoskie
- mleko kokosowe - w pierwszej wersji nie dałam
Do wrzątku dodaję masło/olej (sł) i wsypuję przepłukany ryż (o), po chwili szczyptę imbiru (o), szczyptę soli (sn), sok z cytryny (k), a na końcu kurkumę (g).
Gotuję ok. 1/2 godziny. W międzyczasie myję, obieram i miksuję owoce oraz mielę w młynku do kawy siemię lniane (jeśli go akurat dodaję).
Gotuję ok. 1/2 godziny. W międzyczasie myję, obieram i miksuję owoce oraz mielę w młynku do kawy siemię lniane (jeśli go akurat dodaję).
A potem to wszystko przekładam na talerz (w wersji z mlekiem kokosowym dodaję go trochę do gotowego już ryżu) i w dobrym humorze rozpoczynam dzień:)
Taki ryż jest też świetnym daniem na kolację, jak również zdrowym podwieczorkiem, jednym słowem: potrawa uniwersalna:)
Wersja bez mleka i z siemieniem lnianym:
Wersja z mlekiem, a bez siemienia:
Wolę napis: "Wstęp wzbroniony", aniżeli: "Wyjścia nie ma".
S. J. Lec
brzmi cudownie!!!
OdpowiedzUsuńa myslalam, ze takie pysznosci to tylko z bialym ryzem, ktorego nie lubie.
Dzieki:)
Monika, a brązowy lubisz? Bo z reguły jest odwrotnie - białe się lubi, a te pełnoziarniste to mniej;)
UsuńJa kiedyś jadałam basmati biały, jest dobry bo się nie rozkleja (może tego w ryżu nie lubisz?)
Mmmmmm pychotka!!!!! Oj zjadłabym oj zjadła :)
OdpowiedzUsuńViola, zjedz:)
UsuńSłodkie i jakie zdrowe jednocześnie! :) Wspaniałe rozgrzewajace śniadanie.
OdpowiedzUsuńWhiness, no właśnie - nie wszystko co słodkie jest niezdrowe;)
UsuńA na rozgrzewanie najwyższa pora;)
No to masz mnie jutro na śniadaniu ;D
OdpowiedzUsuńTrzymam za słowo:D
UsuńPyszne. Dawno nie jadłam;)
OdpowiedzUsuńGrowingUp, ja też często zapominam, że takie proste i fajne dania istnieją;)
Usuńoj chetnie bym wpadla na sniadanko do ciebie -:)
OdpowiedzUsuńwyglada bardzo apetycznie ... chyba sie skusze na twoja wersje z mlekiem i bez siemienia ...
a w sumie to czemu ta wersja jest bez? nie pasuje cos razem ?
pozdrawiam
Może na kolację zdążysz...?;)
UsuńNie wiem czemu, ale na pewno nie dlatego, że coś do czegoś nie pasuje;)
moze dlatego ze mleko kokosowe b tluste jak i siemie ;)
Usuńdzieki -:) zrobie wersje bez siemienia i z mlekiem i bez zmian !
Usuńi ja:) juz moczy mi sie ryzyk :D
UsuńTo fajnie będziecie mieć jutro dziewczyny:)
Usuńja zrobilam dopiero na dzisiejsze sniadanie .. pyszne ..zaczelam super week end -:)
UsuńSowko ja nie wiem, dla mnie bialy ryz jest jakis taki...suchy? A brazowy uwielbiam:) tylko on sie tak b dlugo gotuje!
OdpowiedzUsuńTak, gotowanie brązowego uczy cierpliwości;)
UsuńA ja właśnie o ryżu sobie wczoraj pomyślałam, bo coś dawno go u nas nie było, więc Twoja propozycja przyszła w samą porę:) Zawsze używałam gotowych jabłek ze słoika, ale od czasu tego niby-placka na kaszy jaglanej, spodobało mi się samodzielne przygotowywanie musu - można poszaleć ze smakami:)
OdpowiedzUsuńMożna poszaleć:) I dodać co tylko się chce i za każdym razem wyjdzie inna wersja:)
Usuńbrązowy ryż z aksamitnym owocowym musem - kuszące :)... a aforyzm - uśmiecham się od dłuższej chwili :)nie sposób się z nim nie zgodzić ...
OdpowiedzUsuńTeż wolę, chociaż... napis to tylko napis;)
Usuńa ja dziś miałam na sniadanie ryż (brązowy oczywiście) z musem gruszka-jabłko polane jogurtem i góra cynamonu :) uwielbiam takie jedzenie
OdpowiedzUsuńSyla, góra cynamonu? Tak lubisz? Ja nawet w szarlotce nie przepadam;)
UsuńA cynamon podobno antyoksydantów zawiera dużo:)
uwielbiam cynamon ;]
Usuńja tez sie tutaj dopisze, ze uwielbiam cynamon ..dorzucam go wszedzie i tez gore -:)
Usuńa juz tam gdzie jablka to obowiazkowo u mnie
dokładnie do jabłek obowiązkowo :]
Usuń