czwartek, 18 października 2012

Słodkie śniadanie: ryż z musem owocowym


ryz na słodko z musem owocowym



Moje jesienno-zimowe śniadania to głównie 3 pozycje: kasza jaglana, ryż i placki/pancakesy. Oczywiście w różnych wariacjach, żeby się nie znudziło:)
Dzisiaj ryż z musem owocowym, w dwóch opcjach.



Składniki:
  • ryż brązowy
  • łyżka masła/oleju
  • kurkuma, sól, kilka kropli soku z cytryny, imbir
  • gruszka, banan, kilka śliwek
  • zmielone siemię lniane (w drugiej wersji bez)
  • orzechy włoskie  
  • mleko kokosowe - w pierwszej wersji nie dałam


Do wrzątku dodaję masło/olej (sł) i wsypuję przepłukany ryż (o), po chwili szczyptę imbiru (o), szczyptę soli (sn), sok z cytryny (k), a na końcu kurkumę (g). 
Gotuję ok. 1/2 godziny. W międzyczasie myję, obieram i miksuję owoce oraz mielę w młynku do kawy siemię lniane (jeśli go akurat dodaję).
A potem to wszystko przekładam na talerz (w wersji z mlekiem kokosowym dodaję go trochę do gotowego już ryżu) i w dobrym humorze rozpoczynam dzień:)
Taki ryż jest też świetnym daniem na kolację, jak również zdrowym podwieczorkiem, jednym słowem: potrawa uniwersalna:)

Wersja bez mleka i z siemieniem lnianym:

ryz na słodko z musem owocowym

Wersja z mlekiem, a bez siemienia:

ryz na słodko z musem owocowym




Wolę na­pis: "Wstęp wzbro­niony", aniżeli: "Wyjścia nie ma".
S. J. Lec



28 komentarzy:

  1. brzmi cudownie!!!
    a myslalam, ze takie pysznosci to tylko z bialym ryzem, ktorego nie lubie.
    Dzieki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, a brązowy lubisz? Bo z reguły jest odwrotnie - białe się lubi, a te pełnoziarniste to mniej;)
      Ja kiedyś jadałam basmati biały, jest dobry bo się nie rozkleja (może tego w ryżu nie lubisz?)

      Usuń
  2. Mmmmmm pychotka!!!!! Oj zjadłabym oj zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Słodkie i jakie zdrowe jednocześnie! :) Wspaniałe rozgrzewajace śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Whiness, no właśnie - nie wszystko co słodkie jest niezdrowe;)
      A na rozgrzewanie najwyższa pora;)

      Usuń
  4. No to masz mnie jutro na śniadaniu ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. GrowingUp, ja też często zapominam, że takie proste i fajne dania istnieją;)

      Usuń
  6. oj chetnie bym wpadla na sniadanko do ciebie -:)
    wyglada bardzo apetycznie ... chyba sie skusze na twoja wersje z mlekiem i bez siemienia ...
    a w sumie to czemu ta wersja jest bez? nie pasuje cos razem ?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może na kolację zdążysz...?;)
      Nie wiem czemu, ale na pewno nie dlatego, że coś do czegoś nie pasuje;)

      Usuń
    2. moze dlatego ze mleko kokosowe b tluste jak i siemie ;)

      Usuń
    3. dzieki -:) zrobie wersje bez siemienia i z mlekiem i bez zmian !

      Usuń
    4. i ja:) juz moczy mi sie ryzyk :D

      Usuń
    5. To fajnie będziecie mieć jutro dziewczyny:)

      Usuń
    6. ja zrobilam dopiero na dzisiejsze sniadanie .. pyszne ..zaczelam super week end -:)

      Usuń
  7. Sowko ja nie wiem, dla mnie bialy ryz jest jakis taki...suchy? A brazowy uwielbiam:) tylko on sie tak b dlugo gotuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, gotowanie brązowego uczy cierpliwości;)

      Usuń
  8. A ja właśnie o ryżu sobie wczoraj pomyślałam, bo coś dawno go u nas nie było, więc Twoja propozycja przyszła w samą porę:) Zawsze używałam gotowych jabłek ze słoika, ale od czasu tego niby-placka na kaszy jaglanej, spodobało mi się samodzielne przygotowywanie musu - można poszaleć ze smakami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można poszaleć:) I dodać co tylko się chce i za każdym razem wyjdzie inna wersja:)

      Usuń
  9. brązowy ryż z aksamitnym owocowym musem - kuszące :)... a aforyzm - uśmiecham się od dłuższej chwili :)nie sposób się z nim nie zgodzić ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też wolę, chociaż... napis to tylko napis;)

      Usuń
  10. a ja dziś miałam na sniadanie ryż (brązowy oczywiście) z musem gruszka-jabłko polane jogurtem i góra cynamonu :) uwielbiam takie jedzenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Syla, góra cynamonu? Tak lubisz? Ja nawet w szarlotce nie przepadam;)
      A cynamon podobno antyoksydantów zawiera dużo:)

      Usuń
    2. ja tez sie tutaj dopisze, ze uwielbiam cynamon ..dorzucam go wszedzie i tez gore -:)
      a juz tam gdzie jablka to obowiazkowo u mnie

      Usuń
    3. dokładnie do jabłek obowiązkowo :]

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!