Była ostatnio u mnie kasza jaglana z czerwoną fasolą, a dzisiaj jest kasza gryczana (ale jaglana też, bo danie w dwóch wersjach) z ciecierzycą.
Zajadam się ostatnio takimi daniami, w różnych konfiguracjach, bo smakują mi najbardziej właśnie o tej porze roku.
Zajadam się ostatnio takimi daniami, w różnych konfiguracjach, bo smakują mi najbardziej właśnie o tej porze roku.
Danie błyskawiczne do przygotowania pod warunkiem, że użyjemy ciecierzycy z puszki, albo mamy ją wcześniej ugotowaną. Ja wzięłam puszkową, ale nie ulega wątpliwości, że lepsza jest ugotowana.
Batata dodałam, choć nie miałam pojęcia jak wpłynie na smak całości, ale kto nie ryzykuje, ten nie doświadcza niczego nowego:).
Batata dodałam, choć nie miałam pojęcia jak wpłynie na smak całości, ale kto nie ryzykuje, ten nie doświadcza niczego nowego:).
Składniki na 2-3 porcje:
* kasza gryczana lub jaglana (ja biorę dla siebie zwykle 3 łyżki surowej na porcję)
* średni batat
* średni batat
* kawałek selera
* por
* cebula czosnkowa
* pomidory krojone, w soku pomidorowym
* ok. 2/3 szklanki rosołu
* łyżka masła klarowanego
* ciecierzyca - dałam ok. 2/3 puszki
* sól, pieprz, kurkuma, wędzona papryka, chilli, kumin, dodałam też czosnek suszony w płatkach
* zielona pietruszka - lepsza by była kolendra, ale nie miałam pod ręką
Sos zrobiłam w czasie, gdy gotowały się obie kasze.
Posiekałam drobno cebulę i pora i chwilę dusiłam je na maśle. Dodałam drobno pokrojonego batata i seler, rosół, pomidory, obficie przyprawiłam (danie miało być ostre) i dusiłam kilkanaście minut.
Na koniec dorzuciłam opłukaną ciecierzycę i pozostawiłam ją do czasu, aż dorównała temperaturą do reszty dania.
Sos okazał się pyszny w smaku, batat świetnie się w nim umościł:)
Posiekałam drobno cebulę i pora i chwilę dusiłam je na maśle. Dodałam drobno pokrojonego batata i seler, rosół, pomidory, obficie przyprawiłam (danie miało być ostre) i dusiłam kilkanaście minut.
Na koniec dorzuciłam opłukaną ciecierzycę i pozostawiłam ją do czasu, aż dorównała temperaturą do reszty dania.
Sos okazał się pyszny w smaku, batat świetnie się w nim umościł:)
"Ciesz się małymi rzeczami, bo może któregoś dnia obejrzysz się za siebie i zdasz sobie sprawę, że były to rzeczy wielkie."
Robert Brault
Super przepis.
OdpowiedzUsuń