Rozpoczęłam sezon na kiełki. Dorzucam je więc do wszystkiego czego się da.
Tutaj przykłady dań z kiełkami, a 3 dni temu zrobiłam omlet z ich dodatkiem i robię go już trzeci dzień, domyślacie się zapewne dlaczego:)
Składniki na porcję:
* 2-3 jajka
* kiełki rzodkiewki (u mnie) lub inne
* łyżka startego dobrego sera
* sól, pieprz, ew. ulubione przyprawy
* masło do posmarowania patelni
Pierwszy omlet zrobiłam z 2 jajek, kolejne z 3.
Rozkłócone jajka wylałam na rozgrzaną i muśniętą masłem klarowanym patelnię. W końcowej fazie pieczenia przykryłam na chwilę pokrywką, a po jej zdjęciu posypałam omlet kiełkami i drobno startym serem.
Rozkłócone jajka wylałam na rozgrzaną i muśniętą masłem klarowanym patelnię. W końcowej fazie pieczenia przykryłam na chwilę pokrywką, a po jej zdjęciu posypałam omlet kiełkami i drobno startym serem.
Po zdjęciu z patelni zwinęłam w rulon i pocięłam na kawałki. Do tego surówka z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem i miałam pyszne śniadanie:)
Kolejny omlet zrobiłam z 3 jajek, dodałam szczyptę kurkumy i czosnku niedźwiedziego. Zjadłam z dodatkiem domowych ogórków i papryki.
"Jeżeli chcesz ocenić jakąś sprawę, nie podchodź do niej z gotową odpowiedzią"
ks. Adam Boniecki
Przepysznie wygladaja te twoje omlety....
OdpowiedzUsuńDziękuję Basiu, dalej je robię, szalenie mi smakują:)
UsuńBosko ten omlet wygląda! Nie jadamy takich zbyt często a szkoda :P
OdpowiedzUsuńNo pewnie, że szkoda!;)
UsuńWygląda bardzo apetycznie. chyba już wiem, co zjem dziś na kolację :P
OdpowiedzUsuńZjadłaś?:)
UsuńA co zamiast sera ? nie jemy żadnego :)
OdpowiedzUsuńa moze sery weganskie ..?
Usuńhttp://www.evergreen.pl/sery-weganskie-c-47.html
albo domowy parmezan weganski
http://www.jadlonomia.com/przepisy/weganski-parmezan-z-migdaow/
Na wegańskich serach się nie znam, ale może być cokolwiek co się lubi jako dodatek do jajek, szczypiorek, cebulka, pieczarki, starte warzywa typu marchewka, papryka. Ser się fajnie roztapia, ale to jest tylko jedna z opcji:)
Usuń