piątek, 12 listopada 2021

Udka kurczaka w kremowym sosie - 2 wersje


Udka kurczaka w kremowym sosie



Byłam przekonana, że mam już na blogu przepis na kurczaka w sosie śmietanowo-musztardowo-serowym.
Okazało się jednak, że takiego wpisu nie ma, nie wiem dlaczego, bo robiłam już kilka razy takie danie, w różnych kombinacjach: z papryką, pieczarkami, suszonymi pomidorami.

Nadrabiam więc i będzie dzisiaj kurczak w 2 wersjach. Pierwszy z dodatkiem szpinaku i skwarków z boczku - taki przepis znalazłam tutaj. A drugi z dodatkiem brokułów.

I wersja


Składniki na ok. 4 - 5 porcji:
*  ok. 700 g udek z kurczaka^
*  ok. 100 g boczku/bekonu
*  1-2 garści szpinaku
*  1 cebula
*  2-3 ząbki czosnku lub czosnek suszony
*  ok. 1/4 szklanki białego wina 
*  2 łyżeczki musztardy Dijon
*  200 ml słodkiej śmietanki 30%
*  kawałek startego sera - dałam Grana Padano
*  2 łyżki masła klarowanego
*  rozmaryn, tymianek 
*  do zamarynowania kurczaka: oliwa, sól, pieprz, czerwona papryka
 
^ - kupuję udka zagrodowe, już wytrybowane i bez skóry


Zrobiłam tak:
1. Udka potraktowałam przyprawami, pokropiłam oliwą i odstawiłam na ok. 2 godziny 
2. Usmażyłam z obu stron na rozgrzanym maśle, trwało to ok. 15-20 minut 
3. Zdjęłam z patelni i wrzuciłam na nią pokrojony w kostkę boczek, smażyłam do uzyskania skwarków
4. Skwarki odsączyłam i przełożyłam na talerz, a na patelni zeszkliłam cebulę, dorzuciłam drobno posiekany czosnek, tymianek i rozmaryn - chwile smażyłam mieszając
5. Zmniejszyłam gaz, wlałam wino, chwilę gotowałam, żeby się zredukowało
6. Dodałam śmietankę i musztardę, znów chwilę gotowałam
7. Dodałam starty ser, mieszałam do jego rozpuszczenia się w sosie
8. Dorzuciłam szpinak, chwilę potrzymałam na ogniu, na końcu włożyłam kurczaka i skwarki, trzymałam do wyrównania temperatury całego dania


Udka kurczaka w kremowym sosie

Udka kurczaka w kremowym sosie

Udka kurczaka w kremowym sosie


II wersja


Składniki na ok. 4 - 5 porcji:
*  ok. 700 g udek z kurczaka
*  kilka różyczek brokułu
*  1 cebula
*  2-3 ząbki czosnku lub czosnek suszony
*  ok. 1/4 szklanki bulionu
*  2 łyżeczki musztardy Dijon
*  200 ml słodkiej śmietanki 30%
*  kawałek startego sera - dałam Grana Padano
*  2 łyżki masła klarowanego
*  zioła prowansalskie
*  do zamarynowania kurczaka: oliwa, sól, pieprz, czerwona papryka
*  zielona pietruszka do posypania


Zrobiłam tak, jak w poprzedniej wersji, z tym, że zamiast wina dałam bulion, nie robiłam skwarków i zamiast szpinaku były brokuły, wcześniej ugotowane na parze.
Zmieniłam przyprawy, a całe danie posypałam na końcu pietruszką.

Obie wersje, a także wszystkie poprzednie, które robiłam, były pyszne! 


Udka kurczaka w kremowym sosie

Udka kurczaka w kremowym sosie



" Nie zmienisz się ani trochę, jeśli ograniczysz się tylko do zmiany swojego zewnętrznego świata. Jeśli podejmiesz nową pracę, zwiążesz się z nowym małżonkiem, sprawisz sobie nowy dom, to tego rodzaju zmiany ciebie samego nie zmienią. "

Anthony de Mello



1 komentarz:

  1. Mięso świetnie smakuje z tym kremowym sosem! Udka z kurczaka pasują tutaj idealnie i całe szczęście, że nie zastąpiłam ich piersią, co w pierwszej chwili przeszło mi przez głowę:P

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!